открића

Утицај пословног окружења на развод

Резултати најновије студије објављени у часопису Biology Letters, указују да поред запослених у хотелима и ресторанима, велике шансе за развод имају и супружници који су на послу претежно окружени припадницима супротног пола

Илустрација: CC0 Public Domain

Текст: Анђела Мрђа

Према најновијем истраживању, објављеном 26. септембра у научном часопису Biology Letters, парови који су на послу окружени великим бројем припадника супротног пола имају значајно веће шансе за развод од оних који нису. Ово правило посебно се односи на рад у хотелима и ресторанима, док са друге стране, посао библиотекара, фармацеута или фармера, чак и онда када је окружење претежно мушко или женско, нема значајног утицаја на стабилност везе ни код мушкараца ни код жена.

Демографи Керолин Угла и Гунар Андерсон  са Универзитета у Стокхолму, желели су да истраже који све фактори утичу на повећање шансе за развод и својим истраживањем обухватили су хетеросексуалне парове током двадесетогодишњег периода. Већина ранијих истраживања на ову тему била је углавном фокусирана на окружења супружника ван посла. Међутим, како у развијеним земљама попут Данске, у којој је истраживање било спроведено, људи највише свог времена проводе на послу, разлоге за развод било је логично потражити најпре тамо.

Испитујући велики узорак, односно све бракове склопљене у Данској у периоду између 1981. и 2002. године, истраживачи су утврдили да пословно окружење, чак и у земљи високе равноправности полова попут Данске, ипак у већој мери утиче на мушкарце него на жене. Занимљиво је и да степен образовања има неуједначене ефекте на оба пола. Наиме, слабије образоване жене склоније су разводима што важи и за високообразоване мушкарце, док се показало да су високообразоване жене и мушкарци са нижим степеном образовања вернији супружници.

Важан фактор такође су године, место становања и то да ли парови имају деце или не. Тако се венчани након 40. године ређе одлучују на развод од младих који су у брак ступили између 16. и 22. године. Парови са двоје деце у 40 одсто случајева су пре остајали заједно него они који немају ниједно док су се становници Копенхагена разводили чешће од људи који живе ван града.

Поред тога што посао пружа велике шансе за нова познанства, посебно у фирмама где се запослени често смењују по секторима, занимљива је још једна тенденција, која је уочена током овог истраживања, а то је да људи углавном траже особе себи сличног занимања и образовања.

Као један од разлога због чега ситуација на послу код неких људи може утицати на њихов брачни статус, истраживачи су навели особине људи и закључили да су они овакве склоности највероватније поседовали раније, само што су у „повољном“ пословном окружењу били подстакнути да их испоље.

Истраживачи истичу и да би проценат раскида због ангажовања на пословима где су припадници супротног пола у већини био још већи да су истраживањем били обухваћени и невенчани парови који живе заједно.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs