CPN

Uspešna naučnica v.d. direktora Centra

Novi upravni odbor Centra, uz saglasnost ministra, u ponedeljak, 9. marta, imenovao dr Zoranu Kurbaliju Novičić za vršioca dužnosti direktora CPN-a

Upravni odbor Centra za promociju nauke jednoglasnom odlukom imenovao je za vršioca dužnosti direktora jednu od najuspešnijih mladih naučnica iz Beograda, dr Zoranu Kurbaliju Novičić. Odluka je doneta na sednici u ponedeljak, 9. marta, nakon što je ministar dr Srđan Verbić, dao saglasnost za ovo imenovanje.

Nova v.d. direktorka Centra Zorana Kurbalija Novičić je naučni saradnik na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Rođena 1979. godine, doktorirala je 2009. sa temom iz populacione genetike.

Nedavno je osvojila prestižni „Marija Kiri“ grant, koji će joj od jeseni 2015. omogućiti dvogodišnji boravak u Centru za evolucionu biologiju na Univerzitetu u Upsali. Uporedo sa zapaženom naučnom karijerom, Zorana Kurbalija Novičić je vodila brojne projekte iz naučne komunikacije i promocije nauke.

Imenovanjem vršioca dužnosti direktora otklonjene su mnoge prepreke koje su otežavale rad Centra poslednjih meseci. Tome je prethodilo postavljanje novih članova Upravnog odbora Centra. Odlukom Vlade Srbije od 5. marta, nakon četiri godine, Centar je konačno dobio Upravni odbor sa punim sastavom od pet članova i sada ga čine: dr Bogoljub Zečević, predsednik, i članovi Ivan Radetić, dr Milovan Šuvakov, Slobodan Bubnjević i Ivan Umeljić.

Novi upravni odbor je prvu sednicu održao u subotu, 7. marta, u 10 časova, na kojoj je pored više odluka značajnih za rad Centra, jednoglasno konstatovano da je četvorogodišnji mandat dosadašnje direktore Aleksandre Drecun istekao 4. marta 2015. godine. U skladu sa Statutom, Upravni odbor će raspisati konkurs za izbor novog direktora u narednih mesec dana. U međuvremenu, Centrom će upravljati novi vršilac dužnosti direktora.

Centar za promociju nauke je državna ustanova, koja je od svog osnivanja 2010. godine pokrenula na stotine naučnopopularnih programa u Beogradu i širom Srbije. Zahvaljujući ovim imenovanjima, programi Centra se nastavljaju sa dodatnim intenzitetom. Zaposleni i saradnici već spremaju nova iznenađenja, realizaciju novih ideja i zanimljivih programa, sa neizmenjenim ciljem širenja naučne pismenosti u Republici Srbiji.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs