Открића

Рекордни број вансоларних планета

Насина свемирска мисија Кеплер детектовала рекордни број вансоларних планета у нашој Галаксији

Текст: Јована Николић

Чланови Насиног тима који руководи Кеплер мисијом су на конференцији за новинаре, одржаној 10. маја објавили податак да је у оквиру ове мисије потврђено постојање 1284 нове планете.  Ово је рекордни број планета које су пронађене одједном, али не би био сам по себи толико занимљив да не доноси неке другачије погледе на свемир.

Анализе помоћу Кеплер телескопа су вршене у јулу 2015. године и тада је идентификовано чак 4.302 потенцијалне планете да би се на крају дошло до нешто „скромнијег“ броја од 1284 оних које испуњавају услове да их назовемо планетама, или макар 99 одсто планетама колики је постављен критеријум.

Што се преосталих  кандидата за планете тиче, само је 707 оних које вероватно представљају неке друге астрофизичке појаве, а додатна проучавања су планирана за 1327 кандидата. Такође, Кеплер је додатно потврдио 984 планете, које су раније већ биле верификоване другим техникама.

На конференцији је саопштено да се девет планета налази на таквој удаљености од своје звезде да јој температура омогућава постојање течне воде, а број оних које би могле да буду чврсте као Земља је знатно већи и има могло би да их буде око 550.

Најновије откриће представља рекорд у броју планета откривених одједном, а може се рећи да све заслуге припадају методу који је коришћен. Тимоти Мортон, истраживач са Принстон универзитета, користи статистичку анализу помоћу које посматра више кандидата одједном и сваком одређује процентуалну вероватноћу да је планета.

„Ако испустите на под неколико крупних мрва, лако ћете их покупити руком једну по једну, али ако проспете пуну кесу мрвица, потребна вам је метла“, објаснио је Мортон поредећи статистичку анализу са метлом.

Наиме, пре лансирања Кеплер мисије није било извесно да ли су егзопланете само реткост у нашој галаксији или су њен уобичајени садржај, међутим према речима Пола Херца, директора Одељења за астрофизику у седишту Насе, сада знамо да их највероватније има више него звезда.

Пажња јавности је усмерена пре свега на питање колика је вероватноћа да је на овим новооткривеним планетама развијен живот или макар да постоје услови који би то омогућили јер Наса своју Кеплер мисију и представља као прву која тражи потенцијално насељиве планете величине Земље а покренута је у овој агенцији.

Откада су почела тражења планета ван Сунчевог система, пре нешто више од 20 година, откривено је око 5.000 кандидата, а за више од 3.200 је потврђено да су планете. Највећи је број оних које су пронађене управо помоћу Кеплер телескопа који је почео са радом у марту 2009. године.

До сада је Кеплер телескоп  пратио око 150.000 звезда и мерио мале промене које се јављају у промени њиховог сјаја када планета прелази испред ње, слично као што је деветог маја био случај са транзитом Меркура преко Сунца. Наса за 2018. годину планира да помоћу сателита за истраживање егзопланета (Transiting Exoplanet Survey Satellite) прати 200.000 звезда тражећи планете које круже око њих.

Циљ читаве Кеплер мисије је претрага Млечног пута и проналажење потенцијалних планета чија је величина слична Земљиној и које се налазе у настањивој зону у односу на своју звезду, или макар у близини ове зоне а затим прецизно утвридити колико звезда у нашој галаксији може да се похвали оваквим пратиоцима.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs