Открића

На трагу конквистадорских бродова

Мексички археолози недавно су пронашли два гвоздена сидра за која верују да су остаци бродова шпанског освајача Eрнана Кортеса

Фото: Wikimedia Commons

Текст: Ђорђе Петровић

Пре готово тачно 500 година, на обале Јукатана пристало је једанаест шпанских бродова. Из њих је на мексичко тло први пут ступио конквистадор Ернан Кортес са 530 војника. Након што је с војском већ освојио један део територије данашњег Мексика, Кортес је одлучио да потопи све своје бродове, како се његови војници не би могли предомислити и отпловити натраг на Кубу (с које су, без одобрења кубанског гувернера, кренули у освајање).

Прекривени наслагама песка и муља, потопљени бродови брзо су потонули у заборав. Међутим, недавно је тим подводних археолога открио два гвоздена сидра недалеко од места где се Кортес са својом посадом први пут искрцао на мексичку обалу и где је основао насеље Виља Рика. Научници се надају да би у близини могли бити и остаци шпанских бродова.

Резултати датирања, спроведеног над ова два сидра, показују да су стара негде око 500 година, односно да потичу из времена првих конквистадорских освајања Јужне и Северне Америке. Како наводе мексички археолози, прошле године, у непосредној близини ова два, пронађено је још једно сидро, за које се испоставило да садржи врсту храста која расте искључиво у северној Шпанији.

„Сви ови трагови наводе нас на прави пут да пронађемо бродове“, истиче Роберто Јунко, подводни археолог са Националног института за антрополошку историју у Мексико Ситију. „Сидра су поређана на веома малом подручју од 300 метара, мање-више… па зато верујемо да се бродови налазе на неких тридесетак метара од сидара, у смеру који она показују.“

Испитивања морског дна магнетометром указују да, поред поменутог подручја, још петнаестак подводних локација садрже сидра, што улива наду Јунку и његовом тиму да ће пронаћи остатке Кортесове флоте. Он наводи да још постоје весла која су конквистадори користили да доплове до Јукатана, али да је циљ њихове експедиције да пронађу и друге артефакте у вези са овим освајањима, као и делове ових бродова.

„Постоји тек неколико археолошких артефаката и веома мало литературе из тог времена, која би нам омогућила да реконструишемо ове каравеле“, наводи Јунко. Реконструкцијом бродова ови археолози били би нешто ближи реконструкцији догађаја који су се одиграли пре пола миленијума на овом простору.

Иако је долазак Шпанаца на тако много начина обликовао данашњи Мексико, Кортес се и даље у мексичкој јавности, али и у званичној историји, доживљава као врло проблематична и непопуларна историјска личност. Из тих разлога, контроверза прати и скупоцену ТВ серију Ернан, о животу овог конквистадора, која се тренутно емитује у Мексику поводом обележавања 500. годишњице доласка шпанских освајача.

Јунко сматра да је такав однос према једној од најважнијих личности у историји Мексика „зао усуд“ ове латиноамеричке земље, јер изазива „конфликт у мексичкој души“. Због свега тога, истраживање његовог тима добија на значају. „Мексички историчари фаворизују преколумбовски део наслеђа док онај шпански остаје скрајнут – тако да је нама драго што расветљавамо овај део мексичке историје“, закључује овај археолог.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs