Novi Horizonti

Nove fotografije Plutona

Nakon pauze od dva meseca, letelica New Horizons poslala je na Zemlju drugu seriju fantastičnih fotografija Plutona

Foto: NASA

U trenutku u kom je javnost polako počela da zaboravlja na avanture hrabre letelice New Horizons, koja je u julu mesecu preotela pažnju čovečanstva dolaskom na cilj na kraju svog epskog, devetogodišnjeg putovanja ka Plutonu, NASA nam ne dozvoljava da zaboravimo na uspehe ove neverovatne misije.

Nakon pauze od dva meseca, tokom kojih je sonda bila zauzeta prikupljanjem i sporim slanjem podataka koji za javnost nisu toliko atraktivni koliko fotografije, ali za nauku i te kako važni, kontrola misije je počela sa preuzimanjem druge serije slika koje su načinile kamere ove letelice.

Nove, fantastične fotografije Plutona konačno su stigle i do nas.

Prepoznatljive fotografije sutona na Plutonu (fotografija iznad) nastale su svega 15 minuta nakon tačke najbližeg preleta, 14. jula 2015, u trenutku kada se sonda okrenula unazad, ka Suncu, i zarobila momenat zalaska iznad Plutonovih ledenih planinskih lanaca i zaleđenih ravnica.

Zaravan koja se vidi na desnom delu fotografije, nezvanično prozvana Sputnik Planum, graniči se sa dinamičnim planinama visokim i do 3500 metara, sa leve strane.

Istražite više o misiji New Horizons.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs