Нови Хоризонти

Нове фотографије Плутона

Након паузе од два месеца, летелица New Horizons послала је на Земљу другу серију фантастичних фотографија Плутона

Фото: НАСА

У тренутку у ком jе jавност полако почела да заборавља на авантуре храбре летелице New Horizons, коjа jе у jулу месецу преотела пажњу човечанства доласком на циљ на краjу свог епског, деветогодишњег путовања ка Плутону, НАСА нам не дозвољава да заборавимо на успехе ове невероватне мисиjе.

Након паузе од два месеца, током коjих jе сонда била заузета прикупљањем и спорим слањем података коjи за jавност нису толико атрактивни колико фотографиjе, али за науку и те како важни, контрола мисиjе jе почела са преузимањем друге сериjе слика коjе су начиниле камере ове летелице.

Нове, фантастичне фотографиjе Плутона коначно су стигле и до нас.

Препознатљиве фотографиjе сутона на Плутону (фотографија изнад) настале су свега 15 минута након тачке наjближег прелета, 14. jула 2015, у тренутку када се сонда окренула уназад, ка Сунцу, и заробила моменат заласка изнад Плутонових ледених планинских ланаца и залеђених равница.

Зараван коjа се види на десном делу фотографиjе, незванично прозвана Спутник Планум, граничи се са динамичним планинама високим и до 3500 метара, са леве стране.

Истражите више о мисији New Horizons.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs