nobel 2017.

Nobel za ograničenu racionalnost

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade iz ekonomije je Ričard Taler „za doprinose bihevioralnoj ekonomiji“

 

Tekst: Nikola Zdravković

Ove godine Nobelovu nagradu iz oblasti ekonomije dobio je Ričard Taler, ekonomista sa Univerziteta u Čikagu, „za doprinose bihevioralnoj ekonomiji“. Taler je poznat po svojim istraživanjima ljudskoj ponašanja i odlučivanja, i uticaja različitih psiholoških ograničenja na tržišta.

U saradnji sa nekim od najvećih imena mikroekonomije kao što je (takođe nobelovac) Danijel Kaneman, Ričard Taler je tokom višedecenijske karijere razvio niz uticajnih bihevioralnih teorija, kao što su teorija tzv. ograničene racionalnosti, koja postavlja važna ograničenja na ekonomske modele racionalnih tržišnih aktera; kao i teorija očekivane pravednosti, koja objašnjava reagovanja kupaca na rast cena u različitim okolnostima.

Nagrada Švedske banke za ekonomske nauke u sećanju na Alfreda Nobela (kako glasi današnje zvanično ime nagrade poznate kao Nobelova nagrada iz ekonomije) dodeljuje se od 1969. godine na osnovu donacije koju je dala Švedska banka, i jedina je od nagrada Nobelovog komiteta koju nije osmislio Alfred Nobel. Tokom decenija je bila tema mnogih kontroverzi i osporavanja.

Ričard Taler rođen je 1945. godine u SAD. Magistrirao je i doktorirao na Univerzitetu Ročester, a na Univerzitetu u Čikagu predaje od 1995. godine, kao profesor bihevioralnih nauka i ekonomije, i direktor Centra za istraživanje odluka. Pored toga, jedan je od dva direktora Istraživačkog projekta u bihevioralnoj ekonomiji pri Nacionalnoj kancelariji za ekonomska istraživanja u SAD.

 

Nobelove nagrade 2017.

Svake godine, tokom prve nedelje oktobra u Stokholmu se dodeljuje pet prestižnih nagrada koje je svojim zaveštanjem uspostavio švedski naučnik Alfred Nobel. Nagrade se saopštavaju od ponedeljka do petka, uvek istim redom: medicina, fizika, hemija, književnost i mir. Prvog sledećeg ponedeljka objavljuje se i dodatna nagrada u Oslu, za ekonomiju. Kao i prethodnih godina, iz dana u dan, Elementarijum prati Nobelovu nedelju.

Istražite više…

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs