Актуелно

NASA покрет отпора

Након што је Доналд Трамп забранио појединим федералним агенцијама да се оглашавају у медијима, NASA и још неколико институција покренуле су своје одметничке Твитер налоге

Илустрација: Maryne Lahaye

 

Текст: И. Хорват

Контроверзни, новоизабрани председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп, у низу неочекиваних мера које је предузео током свог досадашњег кратког мандата, у уторак, 24. јануара, разним федералним агенцијама, а које изгледа једино повезује њихова надлежност за изучавање климатских промена, привремено је забранио да се оглашавају како у медијима тако и на друштвеним мрежама.

Као одговор на овакву неразумну меру, научна и шира јавност САД оштро је реаговала, а запослени у федералним агенцијама као што су EPA (Environmental Protection Agency), National Park Service (NPS) и National Aeronautics and Space Administration (NASA) покренуле су своје одметничке Твитер налоге, са којих се боре за слободу говора, доступност информација и објективних чињеница, али и за свој научни интегритет.

Одметнички налози NASA и других институција убрзо су стекли велику популарност. Први међу налозима покренула је група запослених са NPS-a. За само пола дана @AltNatParkSer привукао је чак пола милиона пратилаца. У опису налога стоји: „Дођите по научне чињенице и информације о климатским променама.“

Одметнички налог NASA @RogueNASA такође позива своје пратиоце да дођу по проверене научне чињенице, али и по дозу саркастичних опаски. Уз хештег #resist, научници иза овог налога упозоравају на штетност Трампове антиклиматске политике и позивају ширу јавност да предузме конкретне кораке како би се оваква неразумна политика спречила.

Међутим, убрзо се појавио проблем са неовлашћеним коришћењем логоа поменутих инситуција на алтернативним Твитер налозима, будући да свака од институција има веома стриктна правила по овом питању. Након што је замолили своје followere да јој помогну са креирањем новог логоа, ”одметничка” NASA је за свега пет сати добила свој нови визуелни идентитет – астронаута одметника (на слици).

Претпоставља се да је овом забраном Доналд Трамп желео да проток информација о истраживањима, са чијим резултатима се не слаже, стави под контролу своје администрације. Међутим, како се могло очекивати, цензура је изазвала узаврелу виртуелну одмазду.

Познато је да Трамп одавно спада у групу оних људи који поричу постојање климатских промена. Међутим, иако је антиклиматски покрет до сада окупио знатан број следбеника, први пут се међу њима нашао председник земље попут САД. 

Доналд Трамп је недавно најавио повлачење Америке из Париског споразума о климатским променама, који је званично ступио на снагу у новембру 2016. године. Иначе, овај документ има циљ смањење емисије CO2 и других штетних гасова у атмосферу на глобалном нивоу.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs