Открића

Лов на Хигсов бозон

Шта jе откривено у ЦЕРН-у?

Текст: Слободан Бубњевић

У Европскоj организациjи за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) откривена jе честица са целоброjним спином и масом од око 126 гигаелектронволти. По свему судећи, управо оваj изузетно масивни бозон представља „свети грал“ савремене физике за коjим научници трагаjу већ децениjама.

ЦЕРН jе 4. jула у Женеви организовао семинар коjи jе изазвао пажњу свих светских медиjа и на коме jе руководство ЦЕРН-а потврдило да jе новооткривена честица, по свему судећи, Хигсов бозон, коjи jе у jавности познат и по називу Божjа честица.

„Досегли смо кључну тачку у нашем покушаjу да разумемо природне законе“, рекао jе Ролф Дитер Хоjер, генерални директор ЦЕРН-а, саопштаваjући новинарима како се чини да jе Хигсов бозон коначно ухваћен, али и да су потребне броjне додатне анализе.

У сваком случаjу, мада више пута наjављивано и само по себи ниjе изненађење, ово би могло бити наjвеће научно откриће у последњих неколико децениjа.

Честица jе откривена на Великом сударачу хадрона, наjвећем инструменту коjи jе човек досад направио и то управо са циљем да jедном улови Хигса. Оваj акцелератор, односно убрзивач честица, током последње две године jе у тунелу 100 метара испод земље убрзавао снопове протона до огромних енергиjа, а потом их сударао.

Сви ти судари су снимани на детекторима АТЛАС и ЦМС, а два потпуно одвоjена тима физичара су анализирала последице ослобађања енергиjе добиjене у сударима.

Показало се да су на енергиjама између 125 и 126 гигаелектронволти оба детектора успела да сниме догађаjе коjи показуjу да се унутар њих поjавила нова честица. Оба експеримента су представила добиjене прелиминарне резултате, али уз тврдњу да су налази статистички сигурни на нивоу од 5 сигма. То практично значи да jе Хигсов бозон заиста уловљен пошто налаз са нивоом поверења од 1 сигма може бити случаjна флуктуациjа, 3 сигма представља опсервациjу, док jе 5 сигма откриће.

Како jе подсетио ЦЕРН-ов директор истраживања Серђо Бертолучи, ова институциjа jе jош прошле године јавила „како ћемо у 2012. или наћи нову честицу налик на Хигсов бозон, или искључити могућност његовог постоjања“. Уз то, недавно jе и амерички Теватрон обjавио да jе оваj акцелератор уочио масивну честицу у сличном опсегу енергиjа. 

Занимљиво jе да су у ову, очигледно успешну потрагу за Хигсом, већ годинама укључени и физичари из Србиjе. Неколико српских тимова са Института за физику, Физичког факултета Универзитета у Београду и Универзитета у Новом Саду активно jе учествовало и у АТЛАС и у ЦМС експерименту и пре него што jе почетком 2012. године Србиjа постала пуноправна чланица ЦЕРН-а.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs