Током ноћи 20. маја, протони у Великом хадронском сударачу (LHC) су по први пут сударани  при рекордноj енергиjи од 13TeV

Када је након двогодишње паузе, направљене због ремонта, поново пуштен у рад Велики хадронски сударач у ЦЕРН-у, најављивана је сезона са озбиљним циљевима. Сада, мање од два месеца након реактивације машина, прогнозе су остварене.

Током ноћи 20. маја, протони у Великом хадронском сударачу (LHC) су по први пут сударани  при рекордноj енергиjи од 13TeV. Ови тест судари се користе како би се подесили системи заштите акцелератора и детектора од честица коjе излазе ван ивица снопа протона. 

Кључни део процеса био jе подешавање колиматора. Ово су уређаjи коjе абсорбуjу “залутале” честице и прилагођени су да раде у условима судараjућих снопова. Ова поставка ће дати податке потребне како би се осигурала потпуна заштита LHC магнета и свих детектора.

Данас се тестови настављаjу. Судараjући снопови ће неколико сати остати да круже кроз LHC. Операциони тим LHC-а ће наставити да прати квалитет снопа и оптимизациjу поставке.

Ово jе важан део процеса коjи ће омогућити тимовима истраживача коjи раде на детекторима ALICE, ATLAS, CMS и LHCb да у потпуности покрену своjе експерименте.  Први подаци и почетак друге сезоне у раду LHC-а очекуjу су  почетком Jуна 2015.  ​

Велики сударач хадрона (LHC, Large Hadron Collider) представља највећи инструмент који је човек досад направио. Након читаве деценије изградње пуштен је у рад 2010. године. Реч је о акцелератору, убрзивачу честица обима 27 километара, који је налази на око 100 метара под земљом, испод швајцарско-француске границе, код Женеве.

Постоји седам инсталираних детектора на кругу акцелератора (ALICE, ATLAS, CMS, TOTEM, LHCb, LHCf  и MoEDAL). Снопови протона се на LHC-у убрзавају до огромних енергија помоћу 1296 суперпроводних магнета, а потом сударају у једном од четири велика детектора која се налазе на кругу акцелератора.

 Истражите више о ЦЕРН-у:

подели
повезано
Акцелератор у ЦЕРН-у поново ради
ЦЕРН поново у Србији