Моји експерименти

Летећа јабука

Уз помоћ мало загрејане слане воде, могу да натерам јабуку да се супротстави гравитацији

 

Пише: Слободан Бубњевић

Да ли би јабука могла да лети? Уз помоћ мало загрејане слане воде, могу да натерам јабуку да се окреће и подигне и тако супротстави гравитацији. Ако све изведем како треба, јабука ће на тренутак полетети.

 

ШТА МИ ЈЕ СВЕ ПОТРЕБНО?

  • Једна широка посуда (која може да се загрева на рингли)
  • Шест шоља воде
  • Две кашике соли
  • Једна јабука
  • Рингла

 

КАКО ИЗВОДИМ ОГЛЕД?

 

КОРАК 1

Прво сипам шест шоља воде у једну широку посуду.

 

КОРАК 2

Ставим јабуку у воду да видим шта се дешава. Јабука потоне. Затим, колико год да чекам, јабука и даље стоји на дну.

 

КОРАК 3

Почињем са правим експериментом. Сипам две кашике соли у воду и потом добро промешам.

 

КОРАК 4

На рингли загревам слану воду док не проври.

 

КОРАК 5

Ставим јабуку у врелу воду и чекам неколико минута.

 

ШТА СЕ ДОГАЂА?

 

Кад се натопи сланом водом, јабука ће полако почети да ротира у врелој води. Ротираће све брже. Затим ће почети да се подиже. И подизаће се полако све више и више, све док се не стигне на површину. На крају ће се издићи изнад површине и барем на тренутак лебдети у ваздуху.

 

УПОЗОРЕЊЕ

Овај оглед обавезно треба изводити УЗ ПРИСУСТВО одраслих особа. Мада они никако не разумеју да једна јабука може тек тако да полети, њихово присуство је потребно јер се у огледу вода загрева на рингли, а потом се у њу ставља јабука, што може бити опасно ако се вода проспе. Родитељи стално нешто кувају, па им грејање воде неће бити тежак задатак.

 

ЗАШТО ЈАБУКА ЛЕТИ?

 

Овај оглед је пример једне хемијске реакције. Та реакција толико измени јабуку да од ње направи неку врсту балона. Док се загрева, слана вода лагано улази у јабуку и реагује са материјама које се налазе у њој. За сваку хемијску реакцију је потребно време, па зато морамо да сачекамо неколико минута. У кори јабуке се налази материја пектин, која реагује са сланом водом и претвара се у једињење које је изузетно лагано. Та новонастала материја је као хелијум, који је лакши од ваздуха и убацује се у балоне. Због тога јабука, уместо својом природном кором, бива обавијена танким слојем лакшим од ваздуха, који је полако потискује увис и подиже попут балона.

 

ШТА МОЖЕ ДА ЛЕТИ?

 

На сва тела делује сила гравитације и она због тога падају на земљу. Међутим, неке ствари успевају да се одрже у ваздуху. Авиони и птице, због свог кретања и облика, изнад и испод својих тела изазивају промену притиска, па настаје сила која је јача од гравитације и која их подиже увис. Код балона је ствар нешто другачија. Балони су лакши од ваздуха, па ваздух тежи да се спусти испод балона, тако да се балон због тога подиже увис.

 

ШТА ЈЕ ХЕМИЈСКА РЕАКЦИЈА?

 

Хемијске реакције се догађају сваког тренутка око тебе. Оне омогућују да се спајањем две материје створи трећа, сасвим другачија. Док твој стомак вари храну, он меша разне материје како би изазвао реакцију и храну претворио у оно што је организму потребно. А примера има свуда унаоколо – у кухињи док мама прави сос од разних материја, у лабораторији где научници мућкају разне материје у епруветама, али и на улици. Ако погледаш неку металну ограду која није заштићена добром фарбом, видећеш како се она полако прекрива рђом. Рђа настаје у хемијској реакцији метала и ваздуха.

 

МИСТЕРИЈА ЈЕДНОГ ОГЛЕДА

 

Могућност да јабука полети на овај начин открио је руски научник Владимир Калинкников давне 1867. године. Он је желео да направи лек против маларије, па је помешао и загрејао више разних супстанци у једној посуди – мало воде, соли, квасца, шећера и метала. Потом је у ту посуду ставио јабуку. Међутим, од целе смесе није настао лек против маларије, него нова материја, која је обмотала кору јабуке и подигла је. Калиникников се шокирао кад је то видео. Међутим, његова мешавина је била таква да је јабука, наводно, нагло излетела и ударила га у главу. То је вероватно само легенда, али због тога не правимо његову мешавину. Мало слане воде је сасвим довољно да јабука полако изађе изнад воде.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs