Мала школа математике

Корпа пуна математике

Погледајте предмете који вас окружују очима математичара. Сазнајте како математика описује лимун?

Поморанџина кора, осим што се може љуштити, сецкати или само мирисати, може се посматрати и као скуп тачака. То је нешто што би учинио један математичар.

Ако би кору поморанџе исекао на ситне комаде, па их затим још уситнио, самлео на ситније и ситније делове, бесконачно пута, све док уместо комадића не добије апстрактне објекте зване тачке, математичар би рекао да кора поморанџе представља скуп тачака. То важи и за сваку другу површ.

Наиме, тачку у Декартовом координатном систему математичари дефинишу са три броја – најчешће су то x, y, и z, где сваки од њих представља растојање од Декартових оса. На пример, једну тачку записујемо као (3, 8, 5), што значи да је она од координатног почетка удаљена за 3 дуж x осе, за 8 дуж y осе, а 5 дуж z осе.

Како, међутим, да запишемо баш све тачке које је математичар добио млевењем поморанџине површине?

Једини начин је да користимо једначину и то такву која доводи у везу и x и y и z, као што је, на пример, x+ y + z = 1, што је, иначе, једначина свих тачака у једној равни.

Све тачке  које задовољавају једначину x2 + y2 + z2 = 1, налазе се на растојању 1 од координатног почетка. Оне заправо образују сферу или у нашем случају скуп тачака који чини поморанџину површину.

Међутим, ако се мало поиграмо с том једначином, можемо да деформишемо поморанџу. Ако само додамо једну двојку, као у 2x2 + y2 + z2 = 1, то је исто као да смо поморанџу мало спљоштили дуж x осе. Ако уместо 2 ставимо 20, онда ће изгледати као да смо је много јаче притиснули, у нади да се поморанџа неће распрснути.

 

У оквиру манифестације Мај месец математике (М3), Центар за промоцију науке представља интерактивну изложбу Imaginary, која је отворена у петак, 27. априла, у Галерији науке и технике САНУ-а (Ђуре Јакшића 2).

Посетиоци кроз ову јединствену поставку имају прилику да облике попут срца, лимуна и разноврсних геометријских тела погледају очима математичара. Коришћењем графичког софтвера производе се 3D прикази објеката, иза којих заправо стоје сасвим једноставне математичке формуле. Мењањем ових формула, мењају се и облици и увиђа начин на који су алгебра и геометрија повезане.

Више о Мају месецу математике сазнајте на сајту www.m3.rs

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs