открића

Испитивање нове методе лечења очију

Нови носачи лековите супстанце у облику микропропелера могли би да унапреде старе методе и допру директно до мрежњаче

Фото: Wikipedia 

Текст: Анђела Мрђа

За потребе лечења мрежњаче која облаже унутрашњост очне јабучице досад се лек најчешће стављао на предњи, приступачни део ока. Међутим, док би лек одатле стигао до мрежњаче, терапијски ефекат би већ био знатно умањен.

Истраживачи Тјан Кју и Пир Фишер са „Макс Планк“ института за интелигентне системе у Штутгарту, у Немачкој, развили су зато нову циљану терапију ока помоћу носача лекова облика микропропелера у који су стављени изузетно мали делови гвожђа како би путању лека било могуће контролисати помоћу магнетног поља. Такође, да би лакше продрли кроз мрежу колагена у оку, ови носачи су обложени посебном клизајућом супстанцом пореклом из грла неких биљака месождерки.

Како би испитали ваљаност методе, истраживачи су искористили свињско око. Након што су у очну јабучицу убризгали два оваква микропропелера, искористили су ротирајуће магнетно поље с циљем да носач дође управо до оштећеног дела мрежњаче и тамо „разлије“ лековиту супстанцу.

Резултати су били задивљујући. Наиме, ови микропропелери допрли су до мрежњаче чак десет пута брже у односу на време које је досад било потребно леку како би стигао до унутрашњости ока. Истраживачи су такође нагласили да је нова метода не само ефикаснија и бржа, већ и безбеднија с обзиром на то да има мање нежељених ефеката терапије.

 

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs