Радио Галаксија

Историја астрономије

(РАДИО) 11. јануар 2017. ЕМИСИЈА БР 50

Како гледати на догађаје из историје астрономије у контексту развоја науке?

Да ли сте се запитали зашто се често може чути да је Талес из Милета један од првих научника? Зашто се античка Грчка сматра колевком астрономије и науке? На који је начин Коперниканска револуција утемељила модерну науку? Зашто се Њутн сматра покретачем нове револуције у науци? Зашто је битно изучавати историју науке, а посебно историју астрономије? 

О свему томе, у контексту развоја астрономије као науке, у овој епизоди говори нам Немања Мартиновић, истраживач-сарадник са Астрономске опсерваторије Београд. 

Такође, Немања нам је причао и о томе који су његови највећи утисци о научним открићима и догађајима из 2016. године. 

Два писца, једна књига: Фредерик Пол и Сирил М. Корнблут, “Рекламократија”

Музика: Santa Claus is coming to town! 

Радио Галаксија је научнопопуларна радио-емисија, која се емитује од 2008. године, а од 2011. и на сајту ЦПН-а. Предлози, коментари и сугестије су добродошли на radiogalaksija@gmail.com.

Аутори емисије:

Др Милан Ћирковић је научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Универизета Окфорд. Милан истражује у пољу астробиологије, анализе ризика и филозофије науке. До сада је објавио три монографије и преко 200 научних и стручних радова, као и више од 100 научнопопуларних и новинарских текстова, преводи научнопопуларне књиге, укључујући и наслове Ричарда Фајмена и сер Роџера Пенроуза.

Марија Николић је по образовању социолошкиња, а по занимању научна новинарка и продуценткиња научнопопуларних програма. Од раног детињства, под утиском БИГЗ-овог Дечијег свезнања, крајње спонтано заговара популарни научни дискурс појашњавања свакодневног животног искуства. Уликсова мама, путница намерница са израженим осећајем за биљке и животиње.

Душан Павловић студира астрофизику на Математичком факултету у Београду. Интересују га научно образовање, популаризација и промоција науке, те је често у Истраживачкој станици Петница на програму астрономије и у Петничкој метеорској групи. Душан има и других наизглед дивергентних интересовања, али за њихово набрајање овде нема места.

Снимке емисије можете преслушавати и преузимати овде.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs