Radio Galaksija

Istorija astronomije

(RADIO) 11. januar 2017. EMISIJA BR 50

Kako gledati na događaje iz istorije astronomije u kontekstu razvoja nauke?

Da li ste se zapitali zašto se često može čuti da je Tales iz Mileta jedan od prvih naučnika? Zašto se antička Grčka smatra kolevkom astronomije i nauke? Na koji je način Kopernikanska revolucija utemeljila modernu nauku? Zašto se Njutn smatra pokretačem nove revolucije u nauci? Zašto je bitno izučavati istoriju nauke, a posebno istoriju astronomije? 

O svemu tome, u kontekstu razvoja astronomije kao nauke, u ovoj epizodi govori nam Nemanja Martinović, istraživač-saradnik sa Astronomske opservatorije Beograd. 

Takođe, Nemanja nam je pričao i o tome koji su njegovi najveći utisci o naučnim otkrićima i događajima iz 2016. godine. 

Dva pisca, jedna knjiga: Frederik Pol i Siril M. Kornblut, “Reklamokratija”

Muzika: Santa Claus is coming to town! 

Radio Galaksija je naučnopopularna radio-emisija, koja se emituje od 2008. godine, a od 2011. i na sajtu CPN-a. Predlozi, komentari i sugestije su dobrodošli na radiogalaksija@gmail.com.

Autori emisije:

Dr Milan Ćirković je naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i istraživački saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Univerizeta Okford. Milan istražuje u polju astrobiologije, analize rizika i filozofije nauke. Do sada je objavio tri monografije i preko 200 naučnih i stručnih radova, kao i više od 100 naučnopopularnih i novinarskih tekstova, prevodi naučnopopularne knjige, uključujući i naslove Ričarda Fajmena i ser Rodžera Penrouza.

Marija Nikolić je po obrazovanju sociološkinja, a po zanimanju naučna novinarka i producentkinja naučnopopularnih programa. Od ranog detinjstva, pod utiskom BIGZ-ovog Dečijeg sveznanja, krajnje spontano zagovara popularni naučni diskurs pojašnjavanja svakodnevnog životnog iskustva. Uliksova mama, putnica namernica sa izraženim osećajem za biljke i životinje.

Dušan Pavlović studira astrofiziku na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Interesuju ga naučno obrazovanje, popularizacija i promocija nauke, te je često u Istraživačkoj stanici Petnica na programu astronomije i u Petničkoj meteorskoj grupi. Dušan ima i drugih naizgled divergentnih interesovanja, ali za njihovo nabrajanje ovde nema mesta.

Snimke emisije možete preslušavati i preuzimati ovde.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs