Трибина о Хигсовом бозону у Рашкој

После врло успешне трибине коју је ЦПН организовао у Галерији науке и технике САНУ у Београду, у Културном центру Градац у Рашкој одржана је истоимена и једнако успешна трибина „Лов на Хигсов бозон“

У оквиру Рашких духовних свечаности, у петак, 17. августа, у Галерији Центра за културу „Градац“ одржана је трибина о Хигсовом бозону. Овога пута, о открићу Хигсовог бозона и његовом значају, говорили су:

  • Др Јован Милошевић, научни сарадник Института за нуклеарне науке „Винча“, научник који у оквиру српског тима ради на експерименту CMS у ЦЕРН-у, 
  • Проф. др Милан Ћирковић, научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду, ванредни професор Физичког факултета у Новом Саду, истраживач-сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Оксфордског универзитета, те члан и представник Србије у Програмском комитету Европске комисије за тематску област Space, и 
  • Др Милован Шуваков, физичар и виши научни сарадник Института за физику у Београду.

Наиме, у ЦЕРН-у је са поузданошћу од 99,99999% потврђен онај део теорије о Стандардном моделу који је свих ових година мучио теоријске физичаре када је у питању та мистична честица звана Хигсов бозон. О томе шта је Хигсов бозон, зашто је важан и како је откривен у ЦЕРН-у, грађани Рашке и околине су имали прилику да чују од наших еминентних теоријских физичара, али и физичара екпериментатора и тако можда заокруже причу о овој још врло актуелној теми.

Од др Јована Милошевића, посетиоци су имали јединствену прилику да чују како изгледа радити у Европској организацији за нуклеарна истраживања – ЦЕРН. Од појединости око тога како функционише ЦЕРН и на који начин српски научници доприносе овом пројекту, све до детаља: како се бициклима научници превозе са једног дела платформе Великог хадронског колајдера (LHC) до другог дела и сличних анегдота, др Милошевић је врло верно дочарао посетиоцима екпериментални рад на гигантским пројектима као што су LHC, CMS, АTLAS и ALICE.

Контекст космолошке теорије Стандардног модела и места које Хигсов бозон има у њој приближио је др Милан Ћирковић, који је том приликом истакао и који значај за науку имају предвиђања генерално, а посебно предвиђање Хигсовог бозона. У свом излагању др Ћирковић је појаснио и колико је важна изградња моћних акцелератора у доказивању теоријских поставки физике елементарних честица.

О значају науке у модерним друштвима, а и ситуацију у Србији, говорио је др Милован Шуваков, који је указао и на то како се у медијима представља Хигсов бозон.

Посетиоци трибине нису оклевали да од говорника затраже одговоре на нека врло занимљива питања, али и да укажу на одређене проблеме када је реч о научној писмености у Србији. Такође, имали су прилику да изразе и своју сумњичавост у резултате скупих научних пројеката у доба кризе, али и да добију конкретне одговоре од самих научника како заправо развој науке и технологије доприноси њеном разрешењу – нови видови енергије, технолошка решења у производњи хране и у здравству су само неки од врло директних утицаја који за последицу имају побољшање животног стандарда људи.

Пуна два сата наши научници су покушавали да одговоре на захтев рашке јавности и њене жеље за информацијама из области науке. Многа питања су разјашњена, али би се посебан квалитет трибине изразио у чињеници да је озбиљно заинтригирала бар један млади ум за физичке експерименте и теорије. 

Центар за промоцију науке, као установа која гради везе између науке и јавности, био је подршка у организацији трибине. ЦПН ће наставити да подржава иницијативе широм Србије, како би се научни резултати домаћих и страних истраживача приближили српској јавности и како би се указало на неопхнодност разумевањa научних истраживања и њиховог утицајa на свакодневни живот у 21. веку. 

 

Погледајте видео ЦЕРН у Рашкој.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs