Европска среда

Један сценарио за 21. век

(НАЈАВА) 7. децембар Предавање Тјерија Годена, научника из Француске, у среду, у 18ч, Француски институт, Кнез Михаилова 31

Плакат за филм "Времеплов" из 1960. по роману Х. Џ. Велса

Да ли се може предвидети шта ће бити за двадесет година? Или за осамдесет? Но, чак и ако не можемо да предвидимо будућност, њени знаци се можда могу препознати. У људској је природи да човек машта о ономе шта га чека. Амбиција Тјерија Годена и његове екипе је да предложи, уз помоћ више стотина научника, визију планете у 21. веку.

На предавању које се организује у среду, 7. децембра, у Француском институту у Београду, Годен ће публици представити један могући сценарио за 21. век. Предавање је отворено за посетиоце, а обезбеђен је и симултани превод.

Оснивач удружења Prospective 2100 Тјери Годен је у Министарству индустрије, затим у Министарству истраживања, био задужен за политику иновација и за праћење светских технологија (www.2100.org).

Предавање Терија Годена у Француском институту

Област истраживања која се бави овом врстом антиципација назива се футурологија. Свој зенит ова је област доживела почетком 20. века, у периоду званом belle epoque, када је вера у научни напредак човечанства почела да доминира ширим друштвеним слојевима.

Футуролошке анализе су у великој мери утицале на развој научнофантастичког жанра у књижевности, а неки од највећих мајстора СФ-a, попут Херберта Џ. Велса и Жила Верна, допринели су подробнијем сагледавању визије будућности.

Каква нас будућност чека у овом веку?

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs