Животна средина

Сат за нашу планету

У суботу, 31. марта, од 20.30 до 21.30 по локалном времену, покреће се једна од највећих глобалних еколошких акција на свету

Aкцију под називом „Сат за нашу планету“ покренуо је WWF – Светски фонд за природу, како би указао на потребу да се смањи потрошња енергије и пратећа емисија штетних гасова стаклене баште. У акцији учествује скоро две милијарде људи и у њу са лакоћом можете да се укључите – довољно је да у суботу, 31. марта, од 20.30 искључите светла на један сат.

Акција се организује већ шест година, а ове године се одвија у више од 135 држава. Поред више стотина милиона људи у 5200 градова света, у акцију су се, под слоганом „Шта си спреман да урадиш да би сачувао планету?“, укључиле и Уједињене нације, као и астронаути са Међународне свемирске станице.

Иницијатива је потекла из Сиднеја још 2006. године, да би следеће године окупила 2,2 милиона људи. У наредном периоду акцији су се придружили бројни градови широм света, да би неколико годна касније ова идеја прерасла у глобални феномен, који последњег викенда у марту уједињује људе у жељи да нешто учине у вези са климатским променама.

Мада се друштво у Србији суочава са наизглед хитнијим проблемима, акција сваке године и у нашим градовима постаје све масовнија, а у њу су се укључили готово сви већи градови у земљи, као и бројне институције. Више о акцији може сазнати на адреси WWF Србија.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs