Akcije

Sat za našu planetu

Srbija će, zajedno sa ostatkom planete, 28. marta, u 20 časova i 30 minuta, isključiti svetla kako bi se pridružila akciji „Sat za našu planetu”

Srbija će i ove godine, zajedno sa ostatkom sveta, isključiti svetla na sat vremena kako bi doprinela upućivanju na značajne ekološke probleme u koje maršira naša planeta.

U subotu, 28. marta, u 20:30 časova po lokalnom vremenu, stotine miliona ljudi na svim kontinentima, u 24 vremenske zone, isključiće svetla u okviru akcije Sat za našu planetu“, koju organizuje WWF – Svetski fond za prirodu

Inicijativa Sat za našu planetu“ nastala je 2007. godine u Sidneju, a već 2009. i Srbija se priključila ovoj manifestaciji.

Prošlogodišnja akcija je po broju učesnika nadmašila rekord – obeležena je u 160 zemalja, u preko 7000 gradova.

Centralne manifestacije u okviru akcije „Sat za našu planetu“ biće održane u subotu, 28. marta 2015. godine, od 20:30 do 21:30 časova, na Trgu Republike u Beogradu, Trgu slobode u Novom Sadu i u Nišu na Niškom keju.

U Beogradu će ovom prilikom na Trgu Republike biti organizovana izložba u mraku pod nazivom „Isključi svetlo, osvetli problem“, a nastupaće i dečji hor Kolibri. Posetioci će moći da pogledaju izložbu u mraku, zapravo će okretanjem pedala na stacionarnim biciklima „osvetliti problem“ i videti panele na kojima su prikazani problemi uzrokovani klimatskim promenama.

Svetski fond za prirodu u Srbiji poziva sve građane da se uključe u akciju i daju svoj doprinos prisustvovanjem javnim događajima u gradovima širom Srbije, ali i uključivanjem u Fejsbuk likovni konkurs.

U okviru ove akcije širom sveta razvila su se razna rešenja, poput bankovnih kredita koji podržavaju solarne instalacije za napajanje, projekati koji podržavaju obnovljive izvore energije, kao i poslovne prakse odgovorne prema životnoj sredini. Kroz prošlogodišnju kampanju učesnici akcije „Sat za našu planetu“ prikupili su sredstva za sadnju nekoliko miliona stabala, i smanjen je ekološki otisak u velikom broju škola.

Istražite više o akciji „Sat za našu planetu

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs