Акције

Сат за нашу планету

Србија ће, заједно са остатком планете, 28. марта, у 20 часова и 30 минута, искључити светла како би се придружила акцији „Сат за нашу планету”

Србиjа ће и ове године, заjедно са остатком света, искључити светла на сат времена како би допринела упућивању на значаjне еколошке проблеме у коjе маршира наша планета.

У суботу, 28. марта, у 20:30 часова по локалном времену, стотине милиона људи на свим континентима, у 24 временске зоне, искључиће светла у оквиру акциjе Сат за нашу планету“, коjу организуjе WWF – Светски фонд за природу

Инициjатива Сат за нашу планету“ настала jе 2007. године у Сиднеjу, а већ 2009. и Србиjа се прикључила овоj манифестациjи.

Прошлогодишња акциjа jе по броjу учесника надмашила рекорд – обележена jе у 160 земаља, у преко 7000 градова.

Централне манифестациjе у оквиру акциjе „Сат за нашу планету“ биће одржане у суботу, 28. марта 2015. године, од 20:30 до 21:30 часова, на Тргу Републике у Београду, Тргу слободе у Новом Саду и у Нишу на Нишком кеjу.

У Београду ће овом приликом на Тргу Републике бити организована изложба у мраку под називом „Искључи светло, осветли проблем“, а наступаће и дечjи хор Колибри. Посетиоци ће моћи да погледаjу изложбу у мраку, заправо ће окретањем педала на стационарним бициклима „осветлити проблем“ и видети панеле на коjима су приказани проблеми узроковани климатским променама.

Светски фонд за природу у Србиjи позива све грађане да се укључе у акциjу и даjу своj допринос присуствовањем jавним догађаjима у градовима широм Србиjе, али и укључивањем у Феjсбук ликовни конкурс.

У оквиру ове акциjе широм света развила су се разна решења, попут банковних кредита коjи подржаваjу соларне инсталациjе за напаjање, проjекати коjи подржаваjу обновљиве изворе енергиjе, као и пословне праксе одговорне према животноj средини. Кроз прошлогодишњу кампању учесници акциjе „Сат за нашу планету“ прикупили су средства за садњу неколико милиона стабала, и смањен jе еколошки отисак у великом броjу школа.

Истражите више о акцији „Сат за нашу планету

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs