ИЗЛОЖБЕ

Ринус Рулофс: Уметност математике

Овогодишњи гост манифестације Мај месец математике биће холандски уметник и математичар Ринус Рулофс

Почетак овогодишње манифестације Мај месец математике биће обележен изложбом „Визуелна математика – од структуре до уметности“, познатог холандског уметника Ринуса Рулофса. Након недавних поставки његових радова у Пољској, Јужној Кореји и Хонг Конгу, ово велико име светске Art & Science сцене, од 5. до 10. маја у Београду први пут представља своје објекте у славу недавно преминулог колеге Јаблана Славика, вишегодишњег сарадника ЦПН-а.

Др Ринус Рулофс је рођен у Хентелу у Холандији 1954. године. Након што је студирао примењену математику на Техничком универзитету у Еншедеу, специјализовао се за скулптуру на Академији уметности.

Гостовање Ринуса Рулофса у Србији на трагу је великог европског пројекта „Визуелна математика“, који је објединио најзначајније ауторе који у свом раду користе и повезују математику и уметничке дисциплине. Ринусово дело је најбољи показатељ успеха овог концепта, а сам аутор закључује да га увек и без задршке инспирише и води фасцинираност математиком и њеним структурама. За њега је то игра којом се стварају нове форме засноване на основним елементима, oблик који расте и развија се, и математика као алат у том чудесном процесу креације којим и сама постаје уметност кроз дело овог истакнутог уметника.

Током трајања изложбе, 6, 7. и 8. маја, аутор ће у простору Галерије водити и неколико радионица намењених ђацима београдских школа, док ће 9. маја, у Малој сали Коларчеве задужбине одржати предавање на тему Визуелна математика. 

Ринус Рулофс је излагао на бројним изложбама широм Европе и Америке, писао за многобројне стручне публикације широм света и одржао бројне презентације и радионице.

Истражите више о M3.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs