Конкурси

Ка зеленим крововима

Студенти и млади стручњаци до 15. маjа могу приjавити своjа идеjна решења за учешће на националном конкурсу „Архитон“

 

Климатске промене у урбаним срединама изазивају различите ефекте, од којих се највише испољава ефекат „топлотног острва“. Један од начина умањења негативних ефеката и спровођења мера адаптације на измењене климатске услове јесте повећавање зелених површина кроз стварање нових естетско-функционалних целина.

Намера Центра за унапређење животне средине је да промовише примену савремених техничко-технолошких решења и напредне концепте у озелењавању урбаних локација како би се повећао адаптивни капацитет локалних урбаних заједница, али и унапредило знање и искуство младих стручњака у борби против климатских промена.

АРХИТОН, национални конкурс за најбоље идејно решење уређења градских кровова и урбаних џепова је део пројекта „Клима се мења. А ти?“. Циљ конкурса је ангажовање студента и млађих стручњака у креирању идејног решења уређења и унапређења урбаних џепова и кровова у градским срединама.

Конкурс има две елиминационе рунде. У првоj рунди, стручни жири ће изабрати до 20 наjбољих идеjних решења у обе категориjе. У другоj рунди, 5. jуна, у Дому омладине Београда, аутори изабраних радова ће презентовати своjа идеjна решења жириjу и публици. На основу критериjума конкурса, жири ће изабрати победнике у обе категориjе, након чега ће бити одржана церемониjа доделе награда коjе jе обезбедила компаниjа Леново.

Наjбоља идеjна решења ће бити публикована и изложена у Дому омладине Београда, у оквиру 5. међународног фестивала зелене културе Green Fest (28-31. октобар 2014).

Конкурс jе организовао Центар за унапређење животне средине. Више о конкурсу можете наћи овде, а формулар за пријављивање је на овом линку.

Реализациjу националног конкурса „Архитон“ и проjекта „Клима се мења. А ти?“ подржали су:

  • Секретариjат за заштиту животне средине града Београда
  • Архитектонски факултет Универзитета у Београду
  • Шумарски факултет Универзитета у Београду
  • ЕУ инфо центар
  • Дом омладине Београда
  • Компаниjа Леново.

  

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs