Научни круг

Обележавање Међународног дана светлости

Трећу годину заредом Национални координациони систем Србије 29. и 30. маја организује манифестацију Међународни дан светлости, коју подржава и Центар за промоцију науке

УНЕСКО је даном светлости прогласио 16. мај, дан када је 1960. године емитован први ласерски зрак помоћу рубинског кристала. Овим поводом се од 2018. године широм света организују различите манифестације, а међу државама које обележавају овај датум налази се и Србија.

Услед специфичних околности због пандемије Ковид-19, овогодишњи програм, под слоганом „Види светлост“, у целости ће се одвијати онлајн.

Организатори истичу како Међународни дан светлости није посвећен само истраживањима и примени светлости у науци, већ да је циљ да се широј јавности укаже на светлост и уважавање њене улоге у животима грађана – како у областима науке, медицине, комуникације и енергије, тако и у сферама културе, образовања и одрживог развоја. Уз ову манифестацију, објављена је и пратећа електронска публикација, зборник „Светлост у граду“.

Ове године 29. и 30 маја, грађани свих узраста моћи ће да учествују у различитим програмима као што су онлајн конференција, уметнички и литерарни конкурси и дечје радионице које се могу одржавати у оквиру породице.

 

Посетите сајт Међународног дана светлости

Програм Међународног дана светлости 2020

Пријавите се на конкурс Види светлост

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs