Treću godinu zaredom Nacionalni koordinacioni sistem Srbije 29. i 30. maja organizuje manifestaciju Međunarodni dan svetlosti, koju podržava i Centar za promociju nauke

UNESKO je danom svetlosti proglasio 16. maj, dan kada je 1960. godine emitovan prvi laserski zrak pomoću rubinskog kristala. Ovim povodom se od 2018. godine širom sveta organizuju različite manifestacije, a među državama koje obeležavaju ovaj datum nalazi se i Srbija.

Usled specifičnih okolnosti zbog pandemije Kovid-19, ovogodišnji program, pod sloganom „Vidi svetlost“, u celosti će se odvijati onlajn.

Organizatori ističu kako Međunarodni dan svetlosti nije posvećen samo istraživanjima i primeni svetlosti u nauci, već da je cilj da se široj javnosti ukaže na svetlost i uvažavanje njene uloge u životima građana – kako u oblastima nauke, medicine, komunikacije i energije, tako i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja. Uz ovu manifestaciju, objavljena je i prateća elektronska publikacija, zbornik „Svetlost u gradu“.

Ove godine 29. i 30 maja, građani svih uzrasta moći će da učestvuju u različitim programima kao što su onlajn konferencija, umetnički i literarni konkursi i dečje radionice koje se mogu održavati u okviru porodice.

 

Posetite sajt Međunarodnog dana svetlosti

Program Međunarodnog dana svetlosti 2020

Prijavite se na konkurs Vidi svetlost

podeli