Изложбе

Наука кроз забаву

Ферофлуиди, вортексни топови, левитрон и суперпроводници на изложби „Наука кроз забаву“, која ће се одржати од 11. до 29. септембра у САНУ. Пријаве за организоване посете од 1. септембра

Изложба „Наука кроз забаву“ одржаће се од 11. до 29. септембра, у Галерији науке и технике САНУ. Изложба се састоји од 18 експеримената у вези са оптиком, светлошћу, магнетизамом, електростатиком и суперпроводношћу. Поставка је осмишљена и организована тако да деца слободно могу да се забављају кроз експерименте који ће им бити доступни. Посете ће бити организоване и одвијаће се према утврђеном распореду посета школа. Пријаве за организоване посете отварају се 1. септембра. 

Сви експерименти су апсолутно безбедни и прилагођени активном учешћу деце –  она ће моћи својим чулима, кроз игру, да открију различите феномене из области физике. Сваки од експеримената има свој предвиђени простор са елементима за вежбу, панел, који описује појаву која се демонстрира и свог демонстратора, студента докторанта или сарадника ЦПН-а.

Током изложбе посетиоци ће моћи да се упознају са поларизационом светлошћу, ферофлуидима, вортексним топом, Kладнијевим плочама, суперпроводницима, левитроном, плазменом сфером и многим другим феноменима и експериментима. 

Изложба „Наука кроз забаву“ представља иницијативу Универзитета у Штутгарту и Института за физику Београд, коју заједно спроводе са Српском академијом науке и технике и Центром за промоцију науке, са циљем да развију интересовање деце за физику и науку. Слична изложба организована је са великим успехом у неколико градова Немачке и Шпаније.

Активност је пре свега усмерена на старије разреде основне и млађе разреде средњих школа. Обилазак и учешће на свим вежбама траје око 70  минута. Због ограниченог простора Галерије, за време трајања једне сесије могуће је максимално присуство око 40 учесника. 

Изложба „Наука кроз забаву“ је отворена и за остале љубитеље физике, свих узраста. Број посетилаца је ограничен.

Регистрација је доступна овде

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs