Ferofluidi, vorteksni topovi, levitron i superprovodnici na izložbi „Nauka kroz zabavu“, koja će se održati od 11. do 29. septembra u SANU. Prijave za organizovane posete od 1. septembra

Izložba „Nauka kroz zabavu“ održaće se od 11. do 29. septembra, u Galeriji nauke i tehnike SANU. Izložba se sastoji od 18 eksperimenata u vezi sa optikom, svetlošću, magnetizamom, elektrostatikom i superprovodnošću. Postavka je osmišljena i organizovana tako da deca slobodno mogu da se zabavljaju kroz eksperimente koji će im biti dostupni. Posete će biti organizovane i odvijaće se prema utvrđenom rasporedu poseta škola. Prijave za organizovane posete otvaraju se 1. septembra. 

Svi eksperimenti su apsolutno bezbedni i prilagođeni aktivnom učešću dece –  ona će moći svojim čulima, kroz igru, da otkriju različite fenomene iz oblasti fizike. Svaki od eksperimenata ima svoj predviđeni prostor sa elementima za vežbu, panel, koji opisuje pojavu koja se demonstrira i svog demonstratora, studenta doktoranta ili saradnika CPN-a.

Tokom izložbe posetioci će moći da se upoznaju sa polarizacionom svetlošću, ferofluidima, vorteksnim topom, Kladnijevim pločama, superprovodnicima, levitronom, plazmenom sferom i mnogim drugim fenomenima i eksperimentima. 

Izložba „Nauka kroz zabavu“ predstavlja inicijativu Univerziteta u Štutgartu i Instituta za fiziku Beograd, koju zajedno sprovode sa Srpskom akademijom nauke i tehnike i Centrom za promociju nauke, sa ciljem da razviju interesovanje dece za fiziku i nauku. Slična izložba organizovana je sa velikim uspehom u nekoliko gradova Nemačke i Španije.

Aktivnost je pre svega usmerena na starije razrede osnovne i mlađe razrede srednjih škola. Obilazak i učešće na svim vežbama traje oko 70  minuta. Zbog ograničenog prostora Galerije, za vreme trajanja jedne sesije moguće je maksimalno prisustvo oko 40 učesnika. 

Izložba „Nauka kroz zabavu“ je otvorena i za ostale ljubitelje fizike, svih uzrasta. Broj posetilaca je ograničen.

Registracija je dostupna ovde

 

 

podeli