ПРЕДАВАЊА

Наука будућности и будућност науке

Славни професор Херман Мауер одржаће предавање у понедељак, 3. новембра, у просторијама САНУ

Предавање ће одржати професор Херман Маурер (Hermann Maurer) са Техничког универзитета у Грацу. Професор Маурер је и члан Извршног одбора Европске академије (Academia Europaea) у Лондону, а у Београд долази на позив Одељења за математику, физику и гео-науке Математичког института САНУ. Посета се доводи у везу са недавним проширењем Европске академије са једанаест нових чланова из Србије, од којих је пет чланова САНУ.

Предавање о науци будућности и будућности науке ће се састојати из три дела. У првом делу професор Маурер ће говорити о пројектима који у прву руку звуче као научна фантастика, али су веома стварни и увелико се финансирају и реализују у свету. Током предавања, акценат ће бити стављен и на велике свемирске мисије, нове начине за добијање енергије, као и дестиловање океанске воде.

У наставку предавања биће више речи и о научним истраживањима која својим резултатима могу да промене будућност човечанства. У последњем делу предавања професор ће описати главне идеје и циљеве конференције EU Science: Global challenges, Global Collaboration, која ће се одржати у Бриселу, у марту следеће године, у организацији Европског парламента, а где Европска академија има водећу улогу. Биће представљени бројни пројекти који су у току и на којима још има места за научнике из читавог света.

Предавање ће се одржати у понедељак, 3. новембра, у сали 2 САНУ, са почетком у 17 часова.

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs