Događaji

Napad na jednog od najuspešnijih naučnika u Srbiji

Pretučen pomoćnik ministra prosvete i član Upravnog odbora CPN, dr Milovan Šuvakov

U četvrtak ujutru, 7. maja, u 7.15 časova, napadnut je dr Milovan Šuvakov, član Upravnog odbora Centra za promociju nauke i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za razvoj i visoko obrazoavnje.

Dvojica maskiranih napadača sačekala su ga  ispred zgrade u kojoj stanuje i nasrnula na njega sa metalnim palicama. Sa povredama glave, dr Šuvakov je primljen u Urgentni centar u Beogradu. Njegovo stanje je stabilno.

“Gnjide sa kapuljačama i štanglama prebile su čoveka koji je sada na Urgentnom centru sa povredama glave”, rekao je nakon incidenta ministar Srđan Verbić na sednici Saveta za visoko obrazovanje.

Motivi napada još uvek nisu poznati, ali su oni najverovatnije povezani sa novim merama i reformama koje sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kojima se Šuvakov bavio.

Dr Šuvakov je jedan od najizvrsnijih naučnika mlađe generacije koji nisu napustili Srbiju. Napad na njega se dogodio dan pre nego što je zakazana dodela ovogodišnje nagrade Instituta za fiziku koju je upravo Šuvakov osvojio za najbolji rad iz fizike u prethodnoj godini.

NJUTNOV PROBLEM

Rođen 1979. u Kuli, u Vojvodini, Milovan Šuvakov je već tokom školovanja pokazao izvanredne rezultate. Kao đak Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je više medalja na Međunarodnim olimpijadama iz fizike.

Bio je polaznik, a potom saradnik i rukovodilac seminara u Istraživačkoj stanici Petnica. Kao jedan od najboljih studenata Fizičkog fakulteta u Beogradu, naučnu karijeru nastavlja u Evropi.

Doktorira u Sloveniji, ali se vraća u Srbiju i zapošljava na Institutu za fiziku u Beogradu. Zahvaljujući uspešnim radovima koje objavljuje, brzo napreduje u karijeri i vrlo rano biva izabran za višeg naučnog saradnika.

Veliku pažnju privlači kada zajedno sa kolegom Veljkom Dmitrašinovićem pravi izvanredan prodor u razumevanju čuvenog Njutnovog problema tri tela. Nakon što prestižni časopis Physical Review Letters objavljuje 13 novih familija rešenja Njutnovog zadatka, svetski i domaći mediji pišu kako su dva srpska fizičara rešila četiri veka star Njutnov problem.

SPASIMO NAUKU

Dr Milovan Šuvakov je, osim pomenute nagrade Instututa za fiziku, za svoj doprinos domaćoj nauci dobio i Nagradu grada Beograda

Kao ugledan istraživač mlađe generacije, vrlo je angažovan i kao promoter nauke. Učestvovao je u brojnim naučnopularnim akcijama i redovan je gost programa i tribina Centra za promociju nauke. Od marta 2015. je i član Upravnog odbora CPN.

Istovremeno, uz naučnu karijeru, Šuvakov je aktivan u desetinama i stotinama društvenih akcija. Kao član Sindikata nauke prevodi organizaciju prvog protesta naučnika u Srbiji pre dve godine.

Na poziv ministra Srđana Verbića, prošle godine se prudružuje timu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prvo kao posebni savetnik, a potom kao pomoćnik ministra, preuzima obiman deo poslova koji se odnosi na reformu i razvoj sistema.

NAJAVA DOGAĐAJA

Dodela Godišnje nagrade za naučni rad Instituta za fiziku

U okviru obeležavanja 54. godišnjice, Institut za fiziku u Beogradu organizuje svečanu dodelu Godišnje nagrade za naučni rad Instituta za fiziku.

Svečana dodela je organizovana u petak, 8. maja, u 12 časova, u sali za seminare “Zvonko Marić” na Institutu (na adresi Pregrevica 118, Zemun). Prisutnima će se obratiti predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i direktor Instituta.

Godišnju nagradu za naučni rad Instituta za fiziku za 2015. godinu osvojio je dr Milovan Šuvakov.

Istražite više…

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs