Догађаји

Напад на једног од најуспешнијих научника у Србији

Претучен помоћник министра просвете и члан Управног одбора ЦПН, др Милован Шуваков

У четвртак ујутру, 7. маја, у 7.15 часова, нападнут је др Милован Шуваков, члан Управног одбора Центра за промоцију науке и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за развој и високо образоавње.

Двојица маскираних нападача сачекала су га  испред зграде у којој станује и насрнула на њега са металним палицама. Са повредама главе, др Шуваков је примљен у Ургентни центар у Београду. Његово стање је стабилно.

“Гњиде са капуљачама и штанглама пребиле су човека коjи jе сада на Ургентном центру са повредама главе”, рекао jе након инцидента министар Срђан Вербић на седници Савета за високо образовање.

Мотиви напада још увек нису познати, али су они највероватније повезани са новим мерама и реформама које спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а којима се Шуваков бавио.

Др Шуваков је један од најизврснијих научника млађе генерације који нису напустили Србију. Напад на њега се догодио дан пре него што је заказана додела овогодишње награде Института за физику коју је управо Шуваков освојио за најбољи рад из физике у претходној години.

ЊУТНОВ ПРОБЛЕМ

Рођен 1979. у Кули, у Војводини, Милован Шуваков је већ током школовања показао изванредне резултате. Као ђак Математичке гимназије у Београду, освојио је више медаља на Међународним олимпијадама из физике.

Био је полазник, а потом сарадник и руководилац семинара у Истраживачкој станици Петница. Као један од најбољих студената Физичког факултета у Београду, научну каријеру наставља у Европи.

Докторира у Словенији, али се враћа у Србију и запошљава на Институту за физику у Београду. Захваљујући успешним радовима које објављује, брзо напредује у каријери и врло рано бива изабран за вишег научног сарадника.

Велику пажњу привлачи када заједно са колегом Вељком Дмитрашиновићем прави изванредан продор у разумевању чувеног Њутновог проблема три тела. Након што престижни часопис Physical Review Letters објављује 13 нових фамилиjа решења Њутновог задатка, светски и домаћи медиjи пишу како су два српска физичара решила четири века стар Њутнов проблем.

СПАСИМО НАУКУ

Др Милован Шуваков је, осим поменуте награде Инстутута за физику, за свој допринос домаћој науци добио и Награду града Београда

Као угледан истраживач млађе генерације, врло је ангажован и као промотер науке. Учествовао је у бројним научнопуларним акцијама и редован је гост програма и трибина Центра за промоцију науке. Од марта 2015. је и члан Управног одбора ЦПН.

Истовремено, уз научну каријеру, Шуваков је активан у десетинама и стотинама друштвених акција. Као члан Синдиката науке преводи организацију првог протеста научника у Србији пре две године.

На позив министра Срђана Вербића, прошле године се прудружује тиму Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Прво као посебни саветник, а потом као помоћник министра, преузима обиман део послова који се односи на реформу и развој система.

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

Додела Годишње награде за научни рад Института за физику

У оквиру обележавања 54. годишњице, Институт за физику у Београду организује свечану доделу Годишње награде за научни рад Института за физику.

Свечана додела је организована у петак, 8. маја, у 12 часова, у сали за семинаре “Звонко Марић” на Институту (на адреси Прегревица 118, Земун). Присутнима ће се обратити представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и директор Института.

Годишњу награду за научни рад Института за физику за 2015. годину освојио је др Милован Шуваков.

Истражите више…

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs