ИЗЛОЖБЕ

На трагу просвећености

Изложба о Доситеју, његовом боравку у Немачкој и доприносу развоју просветитетљства, отворена за посетиоце до 9. фебруара

Изложба Института за књижевност и уметност и Задужбине ”Доситеј Обрадовић”, ауторке мр Драгане Грбић,  ПРЕКРЕТАЊА. Хале – Лајпциг, прекретница у животу Доситеја Обрадовића, отворена je за посетиоце у Конаку кнегиње Љубице, једном од изложбених простора Музеја града Београда, до 9. фебруара.

Поставка је настала поводом 230 година од објављивања Доситејевих дела Писма Харалампију и Живот и прикљученија, са циљем да осветли околности Доситејевог студијског боравка у Халеу и Лајпцигу. 

У време када су изашла ова дела, Доситеј је, боравећи у Немачкој, учествовао у креирању програмских оквира просветитељства заједно са Еберхардом, Кантом и Менделсоном. Изложба осветљава важне аспекте Доситејевог рада на ширењу просветитељских мисли, верске толеранције и демократизације знања.

Доситеј Обрадовић је кроз своја путовања био посредник између култура, језика, вера и народа, схватајући размену културног богатства међу њима као своју мисију.

У оквиру изложбе организовани су, осим ауторског вођења кроз изложбу, и богати пратећи садржаји, попут представа за децу и предавања о Доситеју и просветитељству.

Истражите више о изложби.

 

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs