Изложбе

Лабораторија великана

У уторак, 5. новембра 2013. године, у 19 сати, у Галерији науке и технике САНУ отворена је изложба „Лабораторија великана – наслеђе српске хемије”

У уторак, 5. новембра 2013. године, у 19 сати, у Галерији науке и технике САНУ, у Улици Ђуре Јакшића 2, свечано је отворена изложба „Лабораторија великана – наслеђе српске хемије“. Организатори изложбе су Хемијски факултет Универзитета у Београду, Галерија науке и технике САНУ и Српско хемијско друштво, а аутори поставке Јасминка Королија, Игор Матијашевић, Даница Стојиљковић и Зорана Ђорђевић.

Изложба је уприличена на 160. годишњицу од отварања прве српске хемијске лабораторије на београдском Лицеју, који је претеча данашњег универзитета. Инспирисана је почецима српске хемије и посетиоце упознаје са хемијском баштином, историјом хемије у Србији и начином на који су се, пре 160 година, наши научници њомe бавили. Организатори очекују да ће изложба бити посебно интересантна младима.

Музej хемије, основан 2002. године на Хемијском факултету у Београду, располаже великим бројем експоната, које ће посетиоци изложбе моћи да виде. Њих чине сачувани инструменти, лабораторијски прибор и посуђе, хемикалије, документа-инвентари лабораторијске опреме и практикуми, који датирају из периода од средине 19. до средине 20. века. Изложбу ће пратити и предавања на којима ће посетиоци моћи да сазнају више о „хемичарском занату“.

Изложба ће бити отворена до 3. децембра 2013. године.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs