Конференције

Етичка процена истраживања

У Бриселу ће се 18. и 19. септембра одржати финална конференција европског FP7 пројекта SATORI, коју организује Центар за промоцију науке

У Бриселу ће се 18. и 19. септембра одржати финална конференција европског FP7 пројекта SATORI, који има циљ да унапреди праксе и стандарде у области етичке процене истраживања и технолошких иновација. Центар за промоцију науке, један од партнера на пројекту, задужен је за организацију овог догађаја и дисеминацију резултата. 

У сарадњи са другим партнерима ЦПН ће организовати конференцију на којој ће бити представљени резултати пројекта SATORI, а уједно ће окупити водеће експерте у овој области, који ће бити у прилици да дискутују о тренутној ситуацији, али и будућим трендовима када је реч о етичкој процени истраживања и технолошких иновација.

На конференцији ће се, поред осталог, разговарати о тренутним изазовима у области истраживачке етике, стандардима и постојећим етичким оквирима, као и оним развијаним у оквиру SATORI пројекта. Такође, биће речи и о методама за унапређење етичке процене истраживања и рада етичких комитета, регулативама неопходним за ојачавање пракси истраживачке етике у ЕУ и шире, о специфичним потребама одређених научних области и институција у овом погледу, као и о методама промовисања друштвене одговорности у науци. 

Овај догађај окупиће водеће стручњаке, као и истраживаче, инжењере, представнике научних фондација, регулаторних тела, индустрије, организација цивилног друштва, медија и других. 

У Бриселу ће овом приликом говорити неки од најистакнутијих експерата у овој области: Доријан Карацас, директор Сектора за етику и научни интегритет, Европска комисија, Џим Дратва, директор Европске групе за етику у области науке и технолошких иновација, Џулијан Киндерлерер, професор емеритус, Универзитет у Кејптауну, Дафна Фајнхолц, председавајућа Сектору за биоетику и истраживачку етику, УНЕСКО, као и многи други.

Учешће на конференцији је бесплатно, а регистрација учесника је отворена до 5. септембра, у 17 часова.

Истражите програм и листу потврђених учесника.

Истражите више о конференцији.

Истражите како да сe пријавите за SATORI конференцију.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs