U Briselu će se 18. i 19. septembra održati finalna konferencija evropskog FP7 projekta SATORI, koju organizuje Centar za promociju nauke

U Briselu će se 18. i 19. septembra održati finalna konferencija evropskog FP7 projekta SATORI, koji ima cilj da unapredi prakse i standarde u oblasti etičke procene istraživanja i tehnoloških inovacija. Centar za promociju nauke, jedan od partnera na projektu, zadužen je za organizaciju ovog događaja i diseminaciju rezultata. 

U saradnji sa drugim partnerima CPN će organizovati konferenciju na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta SATORI, a ujedno će okupiti vodeće eksperte u ovoj oblasti, koji će biti u prilici da diskutuju o trenutnoj situaciji, ali i budućim trendovima kada je reč o etičkoj proceni istraživanja i tehnoloških inovacija.

Na konferenciji će se, pored ostalog, razgovarati o trenutnim izazovima u oblasti istraživačke etike, standardima i postojećim etičkim okvirima, kao i onim razvijanim u okviru SATORI projekta. Takođe, biće reči i o metodama za unapređenje etičke procene istraživanja i rada etičkih komiteta, regulativama neophodnim za ojačavanje praksi istraživačke etike u EU i šire, o specifičnim potrebama određenih naučnih oblasti i institucija u ovom pogledu, kao i o metodama promovisanja društvene odgovornosti u nauci. 

Ovaj događaj okupiće vodeće stručnjake, kao i istraživače, inženjere, predstavnike naučnih fondacija, regulatornih tela, industrije, organizacija civilnog društva, medija i drugih. 

U Briselu će ovom prilikom govoriti neki od najistaknutijih eksperata u ovoj oblasti: Dorijan Karacas, direktor Sektora za etiku i naučni integritet, Evropska komisija, Džim Dratva, direktor Evropske grupe za etiku u oblasti nauke i tehnoloških inovacija, Džulijan Kinderlerer, profesor emeritus, Univerzitet u Kejptaunu, Dafna Fajnholc, predsedavajuća Sektoru za bioetiku i istraživačku etiku, UNESKO, kao i mnogi drugi.

Učešće na konferenciji je besplatno, a registracija učesnika je otvorena do 5. septembra, u 17 časova.

Istražite program i listu potvrđenih učesnika.

Istražite više o konferenciji.

Istražite kako da se prijavite za SATORI konferenciju.

podeli