РЕПОРТАЖЕ

Дневник из Копенхагена

Организатори су урадили фантастичан посао и осим напорног рада, 100 ученика из 18 европских земаља је имало прилику и за разгледање

Текст: Невена Грубач

У понедељак, 23. јуна, тим Центра за промоцију науке и делегација средњошколаца из Србије, слетели су на Aеродром „Никола Тесла“ и из Копенхагена донели са собом изванредан успех.

Центар за промоцију науке је један од 16 партнера у великом европском пројекту Европски ђачки парламент. Покренут од стране Wissenschaft im Dialog из Берлина, пројекат има за циљ јачање дијалога између ученика узраста 16 до 19 година и научних истраживача у Европи.

Локални ђачки парламент одржан је од петка 8. новембра до недеље 10. новембра 2013. године, у Народној скупштини Републике Србије. 

Подељени у пет радних група, са модераторима и експертима су током два дана припремали финалну парламентарну дебату, формулисали захтеве и гласали о њима. Тако је настала ђачка резолуција „Будућност нашег града“.

Од стотину пријављених средњошколаца из читаве земље, одабрано је петоро финалиста који су путовали у Данску да упознају своје вршњаке из Европе и дебатују са њима у симулацији парламента.

Финалисти из Србије били су Софија Јовановић, Јелена Глишић, Богдан Радичевић, Лазар Булић и Вања Гођевац.

Финале овог пројекта је одржано у периоду од 19. до 23. јуна у Копенхагену. Сам студентски парламент је замишљен као део једног од највећих научних форума на свету, ESOF конференције (EuroScience Open Forum 2014). Без обзира на то што само финале није било такмичарског типа, ученици из Србије су се истакли међу другим учесницима.

Једна од српских финалисткиња, Јелена Глишић, позвана је да учествује у завршној дискусији, као једини представник међу 1500 младих парламентараца. Осим што јој је указана ова велика част, Јелена је на себе скренула пажњу која јој је донела престижну награду. Фондација „Лундбек“ је Јелени доделила награду за комуникацију науке за 2014. годину у оквиру читаве ESOF конференције.

Организатори Европског ђачког парламента су урадили фантастичан посао, и осим напорног рада током тродневног програма, 100 ученика из 18 европских земаља је имало прилику и за дружење, забаву и разгледање прелепог Копенхагена.

Вожња туристичким бродом кроз градску мрежу канала, али и пловидба Копенхагеном кроз морски залив, пружили су изузетну прилику за посебан доживљај престонице Данске.

Осим ове туристичке атракције, организатори су омогућили свим учесницима парламента да посете посебан догађај, један од најнеформалнијих и најмодернијих формата овогодишњег ESOF-а, тзв. Science Slam вече. Science Slam је својеврсно такмичење у вештини представљања научноистраживачког рада на најзабавнији могући начин. Млади научници имају апсолутну слободу да користе реквизите какве желе, или да само прикажу презентацију, и да у 10 кратких минута освоје публику духовитошћу и харизмом, али и резултатима својих истраживања.

Сасвим сигурно уморни, али увек насмејани и позитивни организатори, спровели су младе политичаре средњошколце и до чувеног Карлсберга. Позната по једној од најславнијих светских врста пива, ова област данас више није само дом музејском одељку историјске фабрике пива, већ и место на ком се одржавају важни културни и научни догађаји, попут ESOF конференције.

Софија Јовановић, Јелена Глишић, Богдан Радичевић, Лазар Булић и Вања Гођевац су стигли кући препуни утисака, задовољни резултатима и помало неиспавани. Данска клима, густ и напоран распоред, беле ноћи, али и жеља да се искористи сваки минут у друштву вршњака из читаве Европе, прилично су их изморили, али када смо их питали да ли би све урадили поново, одговор је једногласно био „да“. 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs