Naučni krug

Deset godina ERC-a

Povodom deset godina ERC-a, posetite Univerzitet u Novom Sadu i upoznajte se sa dve domaće dobitnice prestižnog granta, i sa njihovim radom

Povodom obeležavanja deset godina osnivanja Evropskog istraživačkog saveta (European Research Council, ERC), koji dodeljuje jedan od najprestižnijih grantova u okviru programa Horizont 2020 Evropske komisije, Institut BioSens, Institut za fiziku u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu priključuju se institucijama širom Evrope u organizovanju niza događaja kojim obeležavaju dosadašnje uspehe.

Naučnici zainteresovani da apliciraju za ERC grant pozvani su da prisustvuju radionici koja se održava u ponedeljak, 13. marta u multifunkcionalnoj sali na drugom spratu Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, sa početkom u 10 časova.

Na radionici učestvuju naše dve dobitnice ERC granta – dr Sofija Stefanović iz Grupe za bioarheologiju Instituta BioSens i dr Magdalena Đorđević sa Instituta za fiziku u Beogradu, a radionicu vodi Gordana Vlahović, nacionalna kontakt osoba za Evropski istraživački savet.

Pored radionice, u programu je i naučnopopularno predavanje dr Sofije Stefanović u petak 17. marta u 14 časova. U amfiteatru Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu dr Stefanović govori o svom projektu BIRTH, koji se bavi istraživanjem nataliteta u neolitu, a za koje je 2014. godine dobila ERC grant u vrednosti od 1,7 miliona evra.

Nakon ovog predavanja, dr Stefanović organizuje i vođenje kroz izložbu pod nazivom „Novo doba: Život majke i bebe u neolitu Balkana“, koja je nastala na Institutu BioSens u okviru projekta BIRTH. Vođenje je otvoreno za sve posetioce i ima dva termina: u petak 17. marta od 16 časova i u subotu 18. marta od 19 časova.

Dr Magdalena Đorđević je druga dobitnica ERC granta u Srbiji, a prva dobitnica granta u kategoriji Consolidator, namenjenoj istraživačima sa više od sedam godina iskustva u svojoj oblasti. Za svoje istraživanje kvark-gluonske plazme (u oblasti fundamentalnih svojstava materije) je krajem 2016. godine dobila 1,4 miliona evra.

I Institut BioSens je veliki pobednik evropskih fondova. Krajem 2016. godine, ovaj institut je prošao i drugi krug selekcije u prestižnom programu Teaming, čime je za svoju transformaciju u tzv. centar izvrsnosti u polju biotehnologija i poljoprivrede osigurao 28 miliona evra. 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs