naučni krug

Još jedan uspeh naučnika iz Novog Sada

Novosadski institut BioSens pobedio je i u drugoj fazi prestižnog konkursa programa Horizont 2020 i doneo u srpsku nauku čak 14 miliona evra

Prof. dr Vesna Crnojević Bengin, FOTO: Milovan Milenković

 

Tekst: N. Zdravković

Domaća javnost ponovo bruji zbog uzbudljivih naučnih vesti iz Novog Sada. Pre manje od dve godine ogromnu pažnju medija privukao je uspeh projekta instituta BioSens kada je u prvoj fazi evropskog programa Timing (Teaming), jednog od najvećih unutar Horizonta 2020, osvojio više od 400.000 evra za izradu poslovnog plana, o čemu smo detaljno pisali i na Elementarijumu.

Sada je projekat Antares Instituta BioSens, čiji je rukovodilac prof. dr Vesna Crnojević Bengin (na slici gore), napravio novi veliki uspeh, finansijski mnogo značajniji. BioSens je, naime, uspeo da pobedi i u drugoj, težoj fazi konkursa, zbog čega dobija 28 miliona evra u cilju transformacije u centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede.

U saopštenju medijima koje je proteklog vikenda svuda prenošeno, navodi se kako se planira izgradnja nove zgrade instituta i otvaranje oko 150 novih radnih mesta u nauci do 2024. godine, koliko traje projekat Antares. Planirano je i osnivanje programa za podršku malim i srednjim preduzećima i „demo farme“ za eksperimentalnu proveru naučnih rešenja i predstavljanje rezultata.

Polovinu sume od 28 miliona evra čine sredstva Evropske unije koja su dobijena kroz program Horizont 2020, a polovinu je već obezbedila Vlada Republike Srbije. Partner Instituta BioSens na projektu Antares je, pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, i holandski Univerzitet Vageningen (Wageningen), jedna od vodećih svetskih institucija u oblasti poljoprivrednog obrazovanja i istraživanja.

Kako se navodi u saopštenju Instituta, projekat Antares osvojio je ubedljivo prvo mesto u drugoj fazi Timing konkursa u konkurenciji od oko 200 projekata iz čitave Evrope, i to kao jedini pobednički projekat van granica Evropske unije.

Najmlađi naučnoistraživački institut u Srbiji, osnovan 2015. godine iz BioSens centra Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, bavi se razvojem i primenom informacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede. U kratkom vremenskom periodu od osnivanja uspeo je da osvoji čak 13 međunarodnih projekata Evropske komisije.

FOTO: Milovan Milenković

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs