научни круг

БУ на Шангајској листи у 27 научних области

Универзитет у Београду нашао се на овогодишњој Шангајској листи у 27 научних области, а најбоље је позициониран у области прехрамбене технологије

Фото: Wikipedia

Шангајски универзитет Цао Тун објавио је листу светских универзитета по ужим научним областима, коју је први пут увео прошле године. Класификација обухвата 54 научне области, а Београдски универзитет је своје место нашао у 27. 

Основни критеријуми за оцењивање су број објављених радова на SCI листи, цитираност радова, утицај на науку и утицај универзитета у региону.

На листи су и други универзитети из Србије, па је тако Крагујевачки међу 500 најбољих на свету у области математике, Нишки у областима математике и хемијског инжењерства, а Новосадски у прехрамбеној технологији, хемијском инжењерству и ветеринарским наукама. 

Београдски универзитет се најбоље пласирао у области прехрамбене технологије, где је заузео 43. место и постигао бољи резултат од многих престижних универзитета. Осим тога, добру позицију заузео је и у областима рударства и инжењерства минерала (између 76. и 100. места), металуршког инжењерства (између 101. и 150. места), физике, саобраћајних наука, стоматологије и фармације (између 151. и 200. места).

У друштвеним наукама Универзитет у Београду се на Шангајској листи пласирао у две области, образовању и психологији (између 301. и 400. места). 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs