пројекти

Астрономија из фотеље

Ниш је добио прву астрономску опсерваторију. Иницијатива је потекла од студената физике и чланова друштва Алфа, са циљем да популаризују астрономију

 

 

Сан сваког заљубљеника у звезде и планете је да има прилику да једноставно и несметано дуго посматра дешавања на небеском своду. Студенти са одељења за физику Природно математичког факултета у Нишу су својим колегама, али и широј нишкој публици обезбедили управо једно такво удобно место са ког ће моћи да посматрају звездано небо и небеска тела.

Иницијатива „Астрономија из фотеље“ је потекла од студената физике и чланова друштва Алфа из Ниша, са циљем да популаризују астрономију, али и да уједно покушају да разјасне појаве на небу. Као део програма „Покрени се за будућност“ Ниш је добио Астрономску опсерваторију смештену на крову Природно математичког факултета у Нишу, прву те врсте на територији нишавског округа. Опсерваторија је опремљена за посматрање ноћног неба и Сунца.

„Астрономија из фотеље“ подразумева и уживо праћење небеских тела, те сви поклоници астрономије могу да прате посматрања и путем интернета.
 

Тим „Астрономија из фотеље“ чине Зоран Томић, Милан Милошевић, Саша Ранчев, Марко Ранчић и Ненад Живић под менторством проф. др Дарагана Гајића.

Астрономску опсерваторију у Нишу моћи ће да користе пре свега млади, али и сви заинтересовани грађани. Програм опсерваторије ће бити организован и за групне посете.

Истражите више на teleskoponline.info.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs