Елиjас Хоув (1819–1867)

Раjсфершлус

„Аутоматски, непрекидни затварач опреме“, како jе рајсфершлус назван у патенту, регистрован је још 1851. године 

 Текст: Марија Видић

Током свог релативно кратког живота, амерички проналазач Eлиjас Хоув дао jе велики допринос индустриjскоj револуциjи. Он jе, наиме, jедан од пионира у конструкциjи машине за шивење – иако jе ниjе измислио, имао jе велики утицаj на њен данашњи изглед и начин рада. С друге стране, открио jе до данас незамењиву ствар у производњи одеће – раjсфершлус или „аутоматски, непрекидни затварач опреме“, како jе назван у патенту регистрованом 1851. у Сjедињеним Америчким Државама.

Пошто jе већ остварио велики успех са своjом машином за шивење, Хоув ниjе много рекламирао раjсфершлус, па у наредних пола века није био ни много запажен нити коришћен. Патент је у другоj половини 19. века унапређиван неколико пута, али се суштина ниjе изменила – две странице са зупцима спаjале су се и чиниле чврст вез коjи се користио пре свега за обућу, али и на комадима одеће. У тим унапређеним патентима називали су га „вез за одећу“, „стезач за ципеле“, „копча за откључавање и закључавање ципела“, „клизач“…

Тек касниjе смишљен jе назив „зипер“, коjи на популарности добиjа тридесетих година прошлог века када се масовно употребљава у производњи дечjе одеће. Успех jе био утолико већи јер га jе пратила рекламна кампања у којој је истицано да омогућава деци да се сама облаче без много муке, као и да подстичe осамостаљивање. Убрзо се нашао и на мушким панталонама, као последњи крик моде, а онда без њега више није било могуће било шта сашити…

Назив за ову справицу у српски jезик дошао jе из немачког – Reißverschluss, од комбинације речи путовати и затварач. И у немачком jезику се оваj назив променио како је еволуирала његова употреба и првобитно jе гласио Reiße-tasche mit Verschluss – путна торба са затварачем.

 

ИДЕЈЕ

Колико далеко стиже једна добра идеја? Ко је до ње први дошао? Зашто и како је постала тако распрострањена у свакодневици? Сазнајте више о малим стварима које су промениле свет.
Истражите текстове из рубрике ИДЕЈЕ.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs