РАФАЕЛО БОМБЕЛИ (1526-1572)

Рачун са измишљеним бројем

Истражите 13 идеја које су промениле свет

Електрични уређаји не би били направљени да није било идеје о имагинарном броју, јер без ових бројева, који су потпуно неприродни, математика не би могла да опише природу

Омар Хаjам jе у 11. веку први разумео да решавање кубне jедначине води ван домена реалних броjева. Имагинарне бројеве је дефинисао италијански математичар Рафаело Бомбели 1572. године, из потребе да дефинише квадратни корен негативног броја, јер дотад није постојао ниједан реалан број којим би се решио тај проблем.

Бомбели је тада увео нов број i, који је означавао √-1. Тако настаје идентитет имагинарних бројева. Уређени пар реалних брojeвa (a,b) називао је комплексан број, који записује још као a+bi. Касније је дефинисао рачунске операције са њима, а други математичари, попут Ојлера и Лајбница, тумаче њихово материјалистичко, односно идеалистичко значење, засновано на чињеници да они не изражавају величине.

Занимљиво је то што сада и имагинарни бројеви као да искачу свуда око нас и могу се наћи код много једначина које се користе у електротехници, квантној механици и Ајнштајновој Теорији релативности. Комплексни бројеви су саставни део многих природних наука, нарочито физике, механике, електротехнике и зато играју велику улогу у стварању и постојању нашег универзума. 

ШУМА ЗНАЊА

У оквиру изложбе „Шума знања“ Центар за промоцију науке је представио тринаест научних идеја које су промениле свет. Текстове је припремила група аутора: С. Бубњевић, Н. Грубач, М. Николић, Д. Вејновић, А. Брајовић, К. Вуковић, Т. Марковић и Б. Клобучар, а резензент је М. Ћирковић.

Истражите више о идејама које су промениле свет.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs