Теодор Параскевакос (1937)

Паметни телефон

Двадесет година пре него што је направљен први паметни телефон, грчки проналазач осмислио је уређај који поседује интелигенцију, процесира податке и уједно има екран

Текст: Марија Видић

Ако би у 2012. години покушали да разговарате о најобичнијем мобилном телефону, попут модела компаније Nokia које су почетком 21. века скоро сви људи бар у неком моменту свог живота поседовали, обавезно би требало да нагласите да jе реч о „глупом“ или „старом“ мобилном телефону. Данас термин мобилни телефон означава паметни телефон, smartphone.

Идеју о паметном телефону, или већ некој справи не толико конкретно дефинисаној, осмислио је 1973. године амерички проналазач грчког порекла Теодор Параскевакос. Он је осмишљавао уређаје који поседују интелигенцију, процесирају податке и уједно имају екран. Две деценије пре него што су направљени први паметни телефони, Параскевакосови патенти, макар идејно, били су огроман корак напред јер су утрли пут некој рудиментарној верзија уређаја који може да комуницира са банком, врши плаћање и још неколико различитих услуга.

IBM SImon

Међутим, први паметни телефон који је направљен био је IBM Simon. Настао је 1992. године у време када се у Лас Вегасу уместо данашњег гигантског Сајма потрошачке електронике (Electronics Consumer Show, CES) догађао Comdex. Simon. „Персонални комуникатор“, уз телефонирање је имао бројне функционалности као што су календар, сат, калкулатор, адресар, програм за писање, електронска пошта, игрице… Прилично налик данашњим телефонима. Такође, као и данашњи телефони, Simon је имао екран осетљив на додир којим је могло да се управља оловчицом.

У то време још је било веома компликовано направити телефон који може да обави највећи део онога што ради компјутер: омогући некакву спољну конекцију, садржи основне „канцеларијске“ програме, велики, прегледан екран, камеру, и коначно, батерију која би уз све то омогућила вишедневну аутономију. Још компликованије је било натерати га да глатко ради.

Но, ово је време галопирајуће технологије. На конкуренцију се није много чекало – 1996. године у сарадњи са компанијом Hewlett-Packard направљена је Nokia 9000.

Тек отприлике у то доба, када је 1997. Ericsson направио свој концепт паметног телефона GS88, скован је термин smartphone. Онда су редом у посао ушли и остали популарни произвођачи, да би 2001. канадски RIM (Research In Motion) представио свој први BlackBerry, а Apple iPhone 2007. године.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs