ЛЕОНАРДО ИЗ ПИЗЕ (1170-1250)

Много буке ни око чега

Истражите 13 идеја које су промениле свет

Употреба нуле као броја је пресудна у готово свим научним дисциплинама: математици, хемији, физици, астрономији и рачунарским наукама…

Људима је било потребно веома много времена да схвате да је ништа заправо нешто. Ни Вавилонци ни Маје, проналазачи цифара, нису препознавали нулу као број. Стари Грци такође нису много марили за нешто што не може бити описано геометријским обликом.

Индијски математичар Брамагупта усудио се да 628. године п.н.е. погледа у празнину и да у њој види нешто – нови број! Брамагупта je написао прва правила употребе броја нула, где сугерише да је збир две нуле заправо нула, да је збир нуле и неког позитивног броја увек позитиван број, као и много других правила која се у математици и даље поштују.

Арапским математичарима дугујемо захвалност јер су ово сазнање сачували и пренели даље у Европу.

Леонардо из Пизе, у математичкој историји запамћен као Фибоначи, представио је 1202. године сасвим нови поглед на бројеве. У књизи Liber Abaci, чије име значи „Књига о рачунању“, увео је нови децимални систем записивања бројева. А поред девет арапских цифара, 1, 2… 9, у математику се тада ушуњала и десета – нула, која је означена кружићем 0. 

ШУМА ЗНАЊА

У оквиру изложбе „Шума знања“ Центар за промоцију науке је представио тринаест научних идеја које су промениле свет. Текстове је припремила група аутора: С. Бубњевић, Н. Грубач, М. Николић, Д. Вејновић, А. Брајовић, К. Вуковић, Т. Марковић и Б. Клобучар, а резензент је М. Ћирковић.

Истражите више о идејама које су промениле свет.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs