Џон Пембертон (1831–1888)

Кока-кола

Први произвођач кока-коле продавао је овај напитак у апотеци и тврдио је да она лечи главобољу, импотенциjу и стомачне проблеме

Текст: Марија Видић

Кока-кола и Пепси, компаниjе коjе производе два наjпознатиjа газирана пића на свету, саопштиле су да ће ускоро променити своjе таjне рецепте за припрему напитака коjи се испоручуjу у Америци. Повод за тако нешто jе критика коjа им jе упућена на рачун употребе канцерогене супстанце под називом 4-метилимидазол заслужан за карамел боjу оба пића. Она се у малоj количини може наћи и у печеноj храни, роштиљу, кафи и jош неким производима, а осим у поменута два газирана пића, има jе, на пример, и у црном пиву.

Првобитни рецепт за прављење кока-коле смислио jе Џон Пембертон, ветеран Конфедерациjе, хемичар и апотекар, коjи jе у то време радио у фармацеутско-хемиjскоj компаниjи Игл, из америчке државе Џорџиjа. Пиће jе назвао Пембертонова винска кока, али jе 1886, када jе уведена прохибициjа, модификовао рецепт избацивши алкохол. У апотекама jе, као лек, за пет центи продавао чашу напитка коjи jе добро пролазио, jер се у то време сматрало да су газирана пића врло здрава. Пембертон jе и сам тврдио да кока-кола лечи разне болести, уључуjући и главобоље, импотенциjу и стомачне проблеме. Њен концентрат jе могао да се купи у апотекама као средство за ублажавање стомачних тегоба.

Убрзо се броj произвођача повећао па jе почела и борба око патента и права на употребу имена кока-кола, пића коjе jе настало од комбинациjе два састоjка – листа кокаина и плодова тропског кола дрвета, у коме има два до три одсто кофеина. Око 150 грама листа коке ишло jе на четири литре сирупа, али jе касниjе та количина смањена, да би 1903. свеже лишће коке било потпуно избачено из рецепта. Замењено jе остацима из лишћа ове биљке из ког jе екстракован кокаин, тако да jе ова супстанца остала тек у траговима.

Данас се користи специjално модификовано лишће коке коjе не садржи кокаин. Уз карбонизовану воду и кофеин, кока-кола садржи и шећер, фосфорну киселину, карамел боjу и ароме коjе су пословна таjна компаниjе.

 

ИДЕЈЕ

Колико далеко стиже једна добра идеја? Ко је до ње први дошао? Зашто и како је постала тако распрострањена у свакодневици? Сазнајте више о малим стварима које су промениле свет.
Истражите текстове из рубрике ИДЕЈЕ.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs