Жозеф Нисефор Нијепс (1765—1833)

Фотографија

Прве фотографије прављене су на плочама од калаја и третиране су битуменом и разним хемикалијама на бази сребра

Пише: М. Видић

Прва сачувана фотографија – слика кућа у сеоцету Сан Луп д’Варан на истоку Француске – датира из 1826. године. Направио ју је са прозора своје куће проналазач Жозеф Нисефор Нијепс, онај исти који је са братом Клодом конструисао и први мотор са унутрашњим сагоревањем.

Фотографија димензија 20 са 25 сантиметара због осмочасовне експозиције приказује врло необичне сенке: као да се Сунце налази и са леве и са десне стране апарата.

Да би настала фотографија, било је неопходно осмислити много различитих технологија које су јој претходиле: још у 5. веку п.н.е. конструисане су прве претече камера које су функционисале тако што су светлосни зраци пролазили кроз малену рупу и давали обрнуту слику објекта који се посматра. У 6. веку конструисана је камера опскура, а било је нужно пронаћи и изучити неколико једињења као што су сребро-нитрат и сребро-хлорид са њиховим специфичним реакцијама на светлост.

Нијепс је поменуту фотографију израдио на исполираној плочи од калаја која је третирана битуменом. Овај дериват нафте се у додиру са светлом стврдњавао и касније је могао бити спран остављајући тамније и светлије делове на плочи на тај начин креирајући слику. Нијепс је онда наставио да испробава реакције једињења која садрже сребро јер је знао да она, када су изложена светлости, остављају тамне трагове. Заједно са хемичаром Лујем Дагером наставио је да експериментише са разним хемикалијама, да би Дагер 1839. и сам представио свој процес израде фотографије. Тај патент је влада Француске одмах откупила и препустила јавности како би се раширила употреба фотографије и усавршавао процес њенe производње.

 

ИДЕЈЕ

Колико далеко стиже једна добра идеја? Ко је до ње први дошао? Зашто и како је постала тако распрострањена у свакодневици? Сазнајте више о малим стварима које су промениле свет.
Истражите текстове из рубрике ИДЕЈЕ.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs