Елементи

Темат 36. броја Елемената бави се оним што су Аристотел и Платон сматрали основним полазиштем филозофије и науке – чуђењем. У новом броју откријте још како именовати безимену болест, чему су се смејали Римљани, шта је аутентичност у ери вештачке интелигенције и како је текла људска потрага за егзопланетама.
Темат 35. броја Елемената посвећен је научним открићима која су овенчана Нобеловим наградама за медицину и хемију за 2023. годину – РНК технологији, односно квантним тачкама. У новом броју откријте још како се родио свемирски телескоп, како се гласало у средњем веку, због чега су људи склони да себе и своје моралне квалитете гледају кроз ружичасте наочаре и коју уметничку страст је имао изумитељ Морзеове азбуке.
Темат 34. издања часописа Елементи посвећен је спекулативној фармацији, односно чудесним лековима и психоактивним супстанцама из популарних дела научне фантастике (књижевност, филмови, серије, стрип). Аутори текстова у темату, Павле Зелић и др Срђа Јанковић, испитују дубље значење ових фиктивних медикамената и могућности да они једног дана постану реалност. У јесењем броју Елемената сазнајте више о романтичним еволуцијама, нимало слаткој историји шећера и занимљивој историји будилника, шта нам наука каже о знојењу, као и о бројним другим причама из света науке.
Темат 33. броја часописа Елементи посвећен је 70. годишњици једног од најзначајнијих достигнућа у историји науке – открићу структуре ДНК. Кроз текстове др Срђе Јанковића и Павла Зелића представљена су најновија достигнућа у истраживању ДНК, ретроспектива кључних тренутака који су довели до овог револуционарног открића, као и шира перцепција једне од главних симболичких икона науке. У Елементима 33 откријте још зашто је зелена боја науке, шта је задатак новог европског телескопа "Еуклид",  да ли је боља разноликост од способности, како се оријентишемо, зашто науци требају демони и каква је морална одговорност вештачке интелигенције.
Темат 32. броја часописа Елементи посвећен је ChatGPТ-ју, чет-боту који је за само неколико месеци освојио светско тржиште и који се увелико користи у образовању, науци, видео-играма, новинарству и бројним другим областима. О историји чет-ботова, примени конверзацијске вештачке интелигенције и дометима ChatGPТ-ја за пролећне Елементе писали су Вања Суботић, Миљан Васић, Игор Живановић, Богдан Ђорђевић и Ђорђе Петровић. У Елементима 32 сазнајте још шта изједа наше поверење у вакцине, могу ли мајмуни да читају мисли, на који начин су научна знања из антике стигла до нас и како изгледа музеј на Месецу.
Наша перцепција науке, научних идеја и улоге научника у друштву у великој мери је обликована тиме како су научно-технолошке теме обрађене и представљене у популарној култури. Темат зимског броја Елемената, који чине текстови Ивана Умељића, Ане Самарџић и др Марије Маглов, покушава из различитих углова да расветли како изгледа наука преломљена кроз призму популарне културе. У Елементима 31 сазнајте више о необичној расправи Њутна и Хука, портретима људи мајмуна, чудесној историји употребе живе, шаховским обрачунима човека и машине, као и о бројним другим занимљивим причама.
Темат јубиларног бројa Елемената посвећен је једном физиолошком процесу са којим се тешко миримо – старењу. Старење у ери дигиталних технологија, фактори дуговечности код „метузалема“ у животињском царству и неподношљивост вечног живота, само су неке од тема које су у оквиру овог темата обрадили Богдан Ђорђевић, Ивана Николић и Ђорђе Петровић. У јесењим Елементима сазнаћете више о томе ко је био Едуард Пернкопф и како изгледа медицина у свету без моралног компаса, постоји ли наука о уму, како је уведена мерна јединица метар, ко штити моду и која ли је тајна људске опчињености косом.
Скривену логику иза различитих облика људског понашања, које обично сматрамо ирационалним или необичним, могуће је објаснити помоћу теорије игара. Ослањајући се на теорију игара, темат 29. броја Елемената покушаће да објасни феномене као што су сујеверје, табу, спин, самозаваравање и зашто је толико важно „ко је стигао први“. У летњем издању вашег омиљеног часописа откријте и колико интернета је превише интернета, како лечити последица „продуженог ковида“ певањем, одакле нам способност смеха и какве мрачне тајне крије историја статистике.
Темат 28. броја Елемената покушава из углова различитих области и дисциплина – историје науке, новинарства, филозофије политике и спорта – да сагледа и расветли значење појма објективности. У пролећном издању вашег омиљеног часописа сазнајте више о историји бесмртности, етноботаници госпођице Диор, научницима из Студентског парка, совјетској генетици и бремену Лисенковог наслеђа, као и бројним другим занимљивим темама.
Темат 27. броја Елемената посвећен је хигијени. Кроз четири текста и из четири различита и несвакидашња угла ову тему обрадили су др Срђа Јанковић, др Игор Живановић, др Дамир Хуремовић и Ђорђе Петровић. У зимском издању вашег омиљеног часописа сазнајте више о моћи интуитивног мишљења, краткој историји лагања, шта је то научна дипломатија, како је дешифровано писмо Маја и у каквој су вези уметност и сифилис.
Темат Елемената 26 истражује загонетан однос човека и природе из различитих перспектива: на шта тачно мислимо када говоримо о људској природи и да ли она уопште постоји, као и која питања отвара и шта нам нуди концепт подивљавања. У овом броју Елемената сазнајте више о највећем свемирском телескопу „Џејмс Веб“, модној поетици Александера Лија Меквина, о томе како су првобитно насељена пацифичка острва, како решити глобални проблем загађења пластиком и зашто људи верују у паранормалне појаве.
Темат Елемената 25 бави се односом науке и друштва, нарочито у светлу данашњих огромних изазова са којима се суочава читав свет, какви су, пре свега, пандемија коронавируса и њој пратећа пандемија нетачних информација – инфодемија. У овом броју Елемената сазнајте још у чему је тајна чврстоће римског малтера, да ли су људи рационални, чему су служили кипуи старих Инка, како су изгледале представе небеских тела кроз историју и где престаје мода, а почиње наука (и обрнуто).   
Петог јуна 2021. навршило се тачно 40 година од када је описано првих пет случајева пацијената оболелих од сиде. Тим поводом, нови Елементи доносе темат „Поуке пандемије ХИВ-а“ о једној од најразорнијих пандемија модерног доба која нас, иако је веома специфична, може научити много чему што је и те како примењиво и у одговору на данашњу пандемију Ковид-19. Овај број бавио се и проблемом сујеверја, односом IQ-а и интелигенције, будућности гитаре у измењеним климатским условима, рестартом паметних супруга и другим занимљивим темама.
Темат 23. броја Елемената посвећен је лауреатима Нобелове награде за 2020. годину и њиховим изванредним достигнућима у областима хемије, медицине и физике, а тим поводом за наш часопис ексклузивно су говориле Емануел Шарпантје и Џенифер Дудна, добитнице Нобела у области хемије. Елементи 23 доносе вам и приче о чарима доколице, чудесној интелигенцији врана, илузији извесности, подацима у уметности, употреби доказа у научном комуницирању, мртвој природи и бројним другим занимљивим темама.
Клима и људски животи данас су до те мере повезани да их више није могуће посматрати одвојено. Темат 22. издања часописа, кроз пет занимљивих текстова расветљава загонетни однос климатских и друштвених промена кроз историју. Овај број Елемената доноси вам ексклузивни интервју са Роузмери Саливан, једним од најбољих биографа на енглеском језику, као и приче о значају статистичке писмености, патолошком алтруизму, међупланетарним мигрантима и један сасвим необичан есеј у славу ходања.
Темат 21. броја доноси низ узбудљивих текстова који из различитих углова расветљавају тему која више од годину дана заокупља све. Кроз шест интересантних и информативних чланака, угледни истраживачи и научни новинари осврнули су се на многе важне теме у вези са пандемијом попут загонетне еволуције вируса SARS-CoV-2, моделовања података о броју заражених и преминулих, менталног здравља лекара и грађана, моралних изазова са којима се суочавају лекари и доносиоци одлука, али и на пандемијске филмске наративе у класичним и савременим кинематографским остварењима.
Овај број Елемената доноси вам ексклузивни интервју са славним америчким физичарем Беријем Беришом, добитником Нобелове награде за 2017. годину. Поред овог разговора са нобеловцем, Елементи 19 доносе вам и интервју са Тадашијем Токиедом, харизматичним математичарем са Универзитета Станфорд, који је сакупио, изумео и анализирао више стотина „математичких играчака“. У овом броју сазнајте више о језику Француске револуције, чудесном свету халуцинација, машинама за демократију, гимицима и историји временске прогнозе.
Тема овог броја је, веровали или не, оговарање! У тексту Игора Живановића о феномену оговарања откријте како је и зашто еволуирало и настало, да ли је морално оправдано и друштвено прихватљиво, зашто се погрешно верује да жене чешће оговарају, и због чега оговарање често може да буде веома корисно. Елементи 19 доносе вам и приче о фармама тела, улози математике у Борхесовом стваралаштву, роботима и гласању, човековом односу према леду и отварају бројне занимљиве теме.
Јесењи, осамнаести број Елемената доноси насловну причу Марка Крстића, Од ватре до ЛЕД-а, која на занимљив начин говори о прошлости и будућности науке о светлости. Темат одговара и на питања да ли, у свету у којем свакодневно ничу небодери, имамо право на светлост, и да ли, у том истом свету у коме природног мрака готово и нема, имамо право на ноћ? Овај број бави се и понашањем машина, мржњом у сајбер свету, односом поезије и медицине и многим другим занимљивим темама.