Ове године ћемо ући у тајне нашег ума и нашег друштва. Покушаћемо да откријемо како се то сазнаје свет, из угла нас самих и из угла нас као друштва, али ћемо се питати и како функционише свет, нешто што и ми одрасли не разумемо баш увек. Постављаћемо питања као што су „Шта је игра?“, „Где станује моћ?“, „Шта је добро а шта лоше?“, „Шта пси могу да нам кажу?“. Можда нећемо добити одговоре на свa, али ћемо сигурно научити како би то научници могли да сазнају. Као и сваке године, са нама ће бити и дежурни научници који ће нам помоћи да уронимо у свет науке, кроз психологију, филозофију, социологију и друге сродне науке, као и научни демонстратори са којима ће деца лакше схватити науку.

Најважније је да деца у друштву вршњака на занимљив и интерактиван начин упознају науку. Имају прилику да уроне своје руке директно у њу. Да нешто направе, истраже и у тимовима заједно сазнају. Услед пандемије која је скоро зауставила читаву планету (макар на неко време) морали смо да прилагођавамо на различите услове – из учионица и радионица често смо се селили у онлајн виртуелне просторе.

Како ћемо радити на виртуелном кампу?

Камп траје 5 дана,  деца се укључују у сваки дан јер обрађујемо различите теме. Свако јутро започињемо тако што се окупимо на видео-позиву, од 10 до 12 часова, када је организовано гостовање научника који се баве одабраном научном темом тог дана и разговор са њима. Након тога следи „размрдавање“ , па разрађивање идеја и припрема експеримената од стране научних демонстратора. Деца ће у тимовима, заједно са научним демонстраторима, припремити дневне истраживачке задатке и методологију истраживања коју ће користити. Волели бисмо да подстакнемо децу да друштвено-хуманистичке феномене посматрају као ухватљиве и доступне, да их анализирају и да користе методологије попут посматрања, чек-листи, интервјуа, мапирања, креирања упитника, осмишљавања и коришћења психолошких тестова, експеримената.

Потом се од поднева комуникација са децом пресељава у вајбер заједнице. Деца су већ припремила дневне истраживачке задатке које онда сами истражују, праве, припремају, а наш тим је доступан на платформи до 20 сати када се организује квиз. Циљ квиза је да се деца забаве, али и присете и уоквире открића која су тог дана сазнали. Ослањамо се на игру и причање прича као главну и једну од најбољих метода за учење – учење кроз директна искуства.

Последњи дан кампа је предвиђен за славље и приказивање свих резултата па ће бити организован само као деведесетоминутна размена међу децом и нашим тимом на видео-позиву.

Како учествовати на ДНК?

Да бисте учествовали, потребно је да волите науку и истраживања и да имате уређај са приступом интернету, као и друштвеним мрежама и платформама које ћемо користити током кампа (Viber, Zoom, YouTube).

Своје дете можете пријавити искључиво путем овог линка:

https://eforma.cpn.rs/dnk-2022/

Програм је у потпуности бесплатан за све учеснике, али су пријаве обавезне јер је број учесника ограничен на 500 деце. Програм је организован и прилагођен за децу основношколског узраста. Родитељи ће недељу дана пре почетка кампа добити све потребне линкове за укључење, као и водич за родитеље са одговорима на најчешћа питања која сте до сада имали током претходних кампова.

Видимо се на виртуелном ДНК. Јер наука је супер!

подели