Догађаји

Завршни догађај RRI Tools-а у Београду

Представници министарстава пет земаља из региона, водећи научници и регионални партнери окупиће се око идеје одговорног истраживања на конференцији Центра за промоцију науке

У петак, 16. децембра, Центар за промоцију науке организује конференцију под називом „Одговорна наука за бољe друштвo“, на којој ће се поред научне и образовне заједнице окупити и представници министарстава надлежних за ресор науке из пет земаља у региону: Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

Отварању ће присуствовати и помоћник министра за образовање, науку и технолошки развој за европске интеграције др Виктор Недовић. Гости из иностранства, међу којима је и бивши саветник француског министра за науку др Жан-Пјер Али, говориће о овом све актуелнијем концепту Европске комисије и његовим будућим тенденцијама.

Повод за одржавање конференције је завршетак великог међународног пројекта RRI Tools (Responsible Research and Innovation Tools, RRI), на којем је Центар један од 26 партнера. ЦПН је регионални координатор за Југоисточну Европу.

Окупљени око идеје одговорне науке, представници пет земаља дискутоваће о актуелним политикама у овом домену, као и глобалним друштвеним изазовима са којима се свакодневно сусрећемо, а чијем решавању би наука требало да допринесе.

Концепт одговорног истраживања, на ком посебно инсистира Европска комисија,  веома је важна тема у ери дронова, напредних техника едитовања гена људског ембриона и све видљивијих последица климатских промена. 

Током конференције биће представљени најсветлији примери одговорне науке у земљи и региону, међу којима се посебно истиче BioSense институт из Новог Сада, који је недавно освојио средства у износу од чак 28 милиона евра у оквиру Хоризонта 2020.  Свој пројекат BIRTH представиће и др Софија Стефановић, прва добитница ERC гранта у Србији.

Иначе, циљ пројекта RRI било је развијање сета алатки који би допринели бољем разумевању и лакшој имплементацији концепта одговорног истраживања у оквиру Хоризонта 2020, програма Европске комисије за финансирање истраживања вредног 80 милијарди евра.

Конференција ће се одржати у хотелу 88rooms у Београду од 10 до 18 часова.

Истражите више о пројекту RRI Tools.

Истражите више програм конференције.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs