У Београду ће се од 20. до 24. јуна одржати престижна међународна конференција посвећена једном од најзначајнијих астрономских пројеката данашњице, LSST телескопу

Large Synoptic Survey Telescope, LSST један је од најамбициознијих астрономских пројеката данашњице. Србија је међу ретким земљама у Европи која је од самог почетка укључена у LSST пројекат.

Захваљујући томе и ангажовању домаћих научника са Астрономске опсерваторије у Београду и Катедре за астрономију Математичког факултета Универзитета у Београду, од 20. до 24. јуна у Београду ће се окупити врхунски стручњаци и астрономи на конференцији LSST@Europe2. Конференција се одржава у хотелу Зира у Београду.

LSST@Europe2 окупиће главне домаће, али и међународне стручњаке који раде на реализацији LSST телексопа. Централно место конференције заузеће дискусије посвећене даљем развоју научних циљева овог пројекта, међународној сарадњи, као и напретку у успостављњу мреже европских научника који би на различите начине могли бити укључени у LSST .

Први скуп овог типа одржан је пре три године у Кембриџу у Великој Британији, након чега је велики број европских земаља формализовао своје учешће у реализацији LSST пројекта. 

LSST@Europe2 конференцију организује Астрономска опсерваторија у Београду, а подржана је од стране LSST корпорације, Министартсва просвете, науке и технолошког развоја, као и хотела Зира.

Телескоп вредан 1.2 милијарде евра

LSST је телескоп нове генерације. Налази се на врху приоритета посматрачке астрономије у САД, а у њега се улаже чак 1.2 милијарде евра. Овај астрономски инструмент моћи ће да снима велике површине неба, величине до 40 површина пуног месеца. Уз помоћ LSST телескопакоји се тренутно гради у Чилеу, астрономи ће бити у прилици да прате различите промене на ноћном небу, од експлозија супернова до астероида блиских Земљи.

Очекује се да ће LSST допринети разрешавању многих отвроених питања модерне астрофизике, као што су тамна материја и енергија. Такође, омогућиће детаљно мапирање Сунчевог система и наше Глаксије.

Наши научници са Астрономске опсерваторије у Београду допринеће овом пројекту развијањем нових софтвера за потребе телескопа, који ће слати сигнале за сваку промену детектовану на небу у временском року од 60 секунди. Очекује се да ће бар 20 наших стручњака учествовати на пројекту.

Пратећи научнопопуларни програм

У сарадњи са Астрономском опсерваторијом у Београду и Математичким факултетом Универзитета у Београду, а уз подршку Дома омладине Београда, ЦПН ће организовати пратећи научно популарни програм LSST@Europe2 конференције.

Предавачко-трибински програм заказан је за 22. јуни за 20 часова. Предавање ће одржати познати светски астрофоизичар са Универзитета у Вашингтону Ендру Коноли под називом ”Откривање историје свемира”.

Након тога уследиће трибина на којој ће говорити научници са ових простора укључени у LSST пројекат, др Жељко Ивезић и др Марио Јурић, такође са Универзитета у Вашингтону, као и др Дарко Јевремовић са АОБ, координатор за LSST испред Србије. Ускоро више информација.  

Истражите више о програму конференције LSST@Europe2.

Истражите више о LSST телескопу.

подели