Манифестација art+science ће током септембра и октобра публици представити широк дијапазон радова насталих кроз интердисциплинарну сарадњу уметника, научника и других актера, која осветљавају и преиспитују неке од најважнијих тема данашњице кроз призму вештачке интелигенције.

Национална селекција: од плеса до загађења Дунава

Победнички рад националне селекције за 2021. годину – БИНЕМА – дугорочни је пројекат кореографа Марка Милића, кроз који се савремени плес проучава у научном контексту. Рад се развија у сарадњи са научним менторима из пројекта Clean Cadet, финансираног кроз први програм за вештачку интелигенцију Фонда за науку, др Јеленом Сливком и др Николом Лубурићем, са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Поред продукције победничког рада националне AI Lab селекције, биће представљено и јединствено научно-уметничко истраживање интердисциплинарног тима пројекта Анатомија Фатберга. Кроз истраживања и интервенције ауторског тима, који чине уметници и истраживачи из области машинског учења и заштите животне средине, обрађују се и каталитички представљају велика база података антропогеног загађења Дунава и доприноса који сви ми, као појединци, (не)свесно чинимо својим свакодневним поступцима.

Светови вештачке интелигенције

Овогодишњи програм под слоганом „Светови вештачке интелигенције“ заснован је на критичком и креативном сагледавању, читању и тумачењу вредности, система и могућности вештачке интелигенције, док је тематски оквир контекстуализован у радовима уметника који долазе из Данске, Шпаније, Аустрије, Немачке, Белгије, Француске, Велике Британије и САД.

„Најважнија места за сусрет науке и уметности су у нама самима, односно у томе да се отворимо ка различитим сферама и могућностима, и разбијемо многе невидљиве баријере и предрасуде које нас затварају и усмеравају. Очигледно је колико су различити наука и уметност, али када се заиста урони у њих, могуће је увидети невероватне паралеле, блискости, жеђ за сазнањем и открићима… Методологије су суштински различите, резултати такође, али унутрашњи мотиви и пориви да се нешто ново успостави или потврди су идентични“,  објашњава Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу ЦПН-а и селектор art+science програма. „Наш циљ јесте у томе да обезбедимо простор и платформу за сучељавање и размене како би се, заправо, створила оригинална, ауторска дела, која у себе уносе и учитавају приступе, вредности и знања свих укључених страна“, наводи Лале Ерић.

Галерија Института Сервантес и пратећи програми

Рад SKEENS шпанске уметнице Елисе Куесте (Elisa Cueste) биће представљен  већ 8. септембра у Галерији Института Сервантес, а публика ће кроз овај пројекат моћи да доживи део онога што их очекује крајем септембра, када је најављено и званично отварање манифестације art+science.

Публику очекује и разноврстан пратећи програм који чине едукативне радионице за предшколце, основце и средњошколце, мастерклас предавања, перформанси, вођене туре. Сви наведени програми су бесплатни и отворени за јавност, уз праћење и поштовање актуелних епидемиолошких мера.

Ars Electronica

Центар за промоцију науке и ове године учествује на Ars Electronica 2021 – фестивалу уметности, технологије и друштва – који ће се од 8. до 12. септембра одржати у виртуелном простору: десетине партнерских институција широм света током фестивала отвара витуелне вртове са својим садржајем. Све заинтересоване очекују бројне изложбе, предавања, конференције, филмови, радионице и обиласци, са фокусом на обим и могућности деловања за постизање „новог дигиталног договора“.

О пројекту Европска лабораторија вештачке интелигенције

Овогодишње, шесто издање манифестације art+science део је програмских активности Центра у оквиру пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab − AI Lab), финансираног кроз ЕУ програм Креативна Европа. AI Lab окупља 13 разноврсних институција које се баве везама између уметности, технологије и друштва. Покретањем дијалога и иницирањем интердисциплинарних сарадњи отварају се бројне теме које генерише вештачка интелигенција и анализира будућност засновану на овој супертехнологији. Пројекат се не задржава на технолошким аспектима, већ превасходно узима у обзир и тумачи културне, филозофске, етичке, психолошке и духовне аспекте промена које AI несумњиво доноси. art+science програм је истовремено препознат кроз националну Стратегију паметне специјализације (4S), као експериментални спој науке и уметности за чије је спровођење и вредновање задужен Центар за промоцију науке.

 

Више о програму видети на:

http://artandscience.rs

https://ars.electronica.art/ailab/en/

 

подели