Аутор прве радионице о осликавању мурала је архитекта и улични уметник АРТЕЗ, друга радионица посвећена је елементима који чине добру илустрацију и води је професор графичког дизајна Жељко Лончар, док ће трећу радионицу под називом „Елементарне честице“ одржати илустратор и графички дизајнер Срђа Драговић.

Пријављивање за учешће врши се слањем поруке на bdjordjevic@cpn.rs у којој треба оставити податке за контакт (телефон и е-маил), назив студија и назив радионице за коју се врши пријава.

Број места на радионицама је ограничен.

 

Више информација о радионицама:

ПРАКТИЧНА ЗНАЊА КОРИСНА ЗА ОСЛИКАВАЊЕ МУРАЛА (И ДРУГИХ ПОВРШИНА)

Време одржавања: уторак, 12. април, од 10 до 16 часова

Место одржавања: Научни клуб, Центар за промоцију науке, Краља Петра 46

Опис радионице: Разлагањем процеса осликавања на ситне кораке полазницима радионице ће се приближити процес настајања мурала (од идеје до финалног производа).

Кроз серију једноставних задатака учесници ће стећи практично знање које им може бити од користи приликом осликавања зидних и других површина.

Радионица је намењена студентима ликовних и примењених уметности, као и студентима архитектуре.

Радионицу води: Артез

АРТЕЗ

Артез (Андреј Жикић) је дипломирао на Архитектонском факултету 2013. године. Уличном уметношћу, под псеудонимом Артез, бави се већ 18 година и тренутно је један је од најистакнутијих домаћих уличних уметника. Активан је и на међународној уметничкој сцени. Свој траг је оставио у Аустрији, Шпанији, Италији, Шведској, Норвешкој, Француској, Немачкој, Хрватској, Словенији, Белгији, Турској, Аргентини, Бразилу, Грузији, Русији, Казахстану, Египту и Индији.

Вебсајт: https://artezonline.com/

 

ЕЛЕМЕНТИ ДОБРЕ ИЛУСТРАЦИЈЕ

Време одржавања: четвртак, 14. април, од 10 до 14 часова

Место одржавања: Римска дворана, Библиотека града Београда, Кнез Михаилова 56

Опис радионице: Радионица има циљ да одговори на питање: шта су неопходни елементи добре илустрације и којим путем треба ићи да би се стигло до успешног и креативног решења, на обострано задовољство аутора и публике. Какве све приступе и стратегије користе успешни илустратори при решавању разноврсних задатака.

Радионица ће обухватити процесе који се одвијају током рада илустратора на изради једне или серије илустрација. Учесници ће се бавити анализом текста из области науке где се записују кључни појмови текста, затим следи брејнсторминг процес и формулисање прелиминарних решења, потом се идеје скицирају, дебата о скицама би требало да резултује одабиром најбољег решења, и на крају следи планирање реализације.

Радионицу води: Жељко Лончар

Жељко Лончар

Графички дизајнер, илустратор и професор графичког дизајна са више од 10 година искуства у области визуелних комуникација (брендирање, веб-дизајн, принт-дизајн, илустрација) и едукације. У фокусу његовог рада је проналажење једноставних решења за сложене проблеме. Жељков стил одликује једноставност у облицима и формама, а притом наглашава ред, јасноћу и комуникацију.

Вебсајт: https://zeljkoloncar.com/

 

ЕЛЕМЕНТАРНЕ ЧЕСТИЦЕ

Време одржавања: петак, 15. април, од 10 до 14 часова

Место одржавања: Научни клуб, Центар за промоцију науке, Краља Петра 46

Опис радионице: Радионица „Елементарне честице“ обухвата рад на постојећим, одабраним текстовима и анализирање могућности илустрације у часопису кроз малу форму. Циљ ове радионице јесте концепт једне паралелне публикације која би у свом основном облику била допуна часопису Елементи, као форма која ће учесницима открити како да кроз властити илустративни рукопис приступе различитим темама какве и сам часопис Елементи у својим текстовима обрађује.

Цртачко знање није нужно.

Радионицу води: Срђа Драговић

Срђа Драговић

Срђа Драговић је илустратор и графички дизајнер из Колашина. Бави се илустрацијом, плакатом, инфографиком, слободним цртежом, стрипом, истраживањем у подручју историје и теорије дизајна. Излагао је на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је више награда из области плаката и илустрације. Члан је колектива Ilustress.

Вебсајт: https://srdjadragovic.com/

 

Центар за промоцију науке, у сарадњи са Библиотеком града Београда, организује изложбу научних илустрација под називом „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“. Посетиоци у Галерији Атријум (Библиотека града Београда, Кнеза Михаила 56) све до 20. априла имају прилику да погледају радове 28 графичких илустратора, дизајнера и уметника различитих генерација, који су у протеклих седам година илустровали текстове у научнопопуларном часопису Елементи.

Ауторка визуала: Моника Ланг

Аутор концепта изложбе је Иван Умељић, док је изложбу која броји преко 130 илустрација дизајнирала Моника Ланг.

Циљ изложбе „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ јесте да се на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“.

Улаз у галерију Атријум је бесплатан, а сама изложба део је традиционалне манифестације „Дани Београда“.

подели