У понедељак 28. децембра у 19 часова у ЦК13 у Новом Саду одржаће се трибина “Звезде није брига за нас” и промоција новог броја часописа Елементи “Како је хороскоп изгубио моћ?

У понедељак 28. децембра у Црној кући 13 у Новом Саду, посетиоце очекује последње издање Научног кафеа, бар за ову годину. У оквиру новогодишње трибине, учесници ће говорити о разлици између астрономије и астрологије, о томе зашто ови термини нису синоними и зашто је астрономија наука, а астрологија није. Након трибине, биће одржана кратка промоција часописа Елементи, који се у трећем броју бави темом “Како је хороскоп изгубио моћ?”.

О овој теми у ЦК13 говориће Јована Петровић, астрономкиња са Природно-математичког факултета у Новом Саду и психолошкиња Марија Манасијевић, асистенткиња на факултету “Лазар Вркатић” у Новом Саду, а разговор ће водити Маја Королоја, социолошкиња. Након трибине, Ивана Хорват, научна новинарка из Центра за промоцију науке представиће нови број часописа Елементи, али ће говорити и о другим акцијама Центра везаним за хороскоп. Наиме, ЦПН је у сарадњи са дневним листом Данас рубрику хороскоп у овим новинама заменио рубриком Телескоп.

Између осталог, током новогодишњег издања Научног кафеа сазнаћете зашто положај звезда и планета у тренутку вашег рођења нема утицај на ваше особине личности и животну “судбину”, зашто су методе којима се “астролози” користе да би предвидлели будућност фаличне и који су психолошки и социјални механизми због којих нам се “астрологија” чини примамљивом и лаком за веровање.

Научни кафе организују Клуб студената социологије “Социологикус” и Омладински центар ЦК13, уз подршку Центра за промоцију науке.

подели