Теслина награда за стваралаштво младих додељена електроинжењеру Кости Јовановићу и композиторки Милици Ђорђевић

Две равноправне Теслине награде за стваралаштво младих ове године су додељене Кости Jовановићу, сараднику и последипломцу Електротехничког факултета у Београду, и Милици Ђорђевић, дипломираноj композиторки Факултета музичких уметности у Београду и последипломки HfM Hanns Eisler у Берлину.

Овогодишњи лауреат, Коста Јовановић је члан чувеног тима ЕТФ Роботикс који предводи проф. др Вељко Поткоњак, а својим стручним ангажманом је, мада тек на самом почетку каријере, значајно допринео развоју роботике у Србији. Поред тога, Јовановић је сарадник Центра за промоцију науке и један од аутора програма „Дани будућности: Роботика“, који ЦПН најављује за јесен 2012.

У своjоj кариjери композитора, Милица Ђорђевић jе учествовала на многим маjсторским курсевима, а добила jе више награда, признања и стипендиjа. Дела су јој извођена како у Србији тако и у Хрватскоj, Македониjи, Францускоj, Немачкоj, Белгиjи, Италиjи, Аустриjи, Холандиjи, Великоj Британиjи, Данскоj, Израелу и Таjланду.

Са идеjом да постакне научна истраживања, стваралаштво и привредни развоj у Србиjи, Фондациjа ”Никола Тесла” jе поводом 10. jула, рођендана Николе Тесле, доделила награде за наjбоља научна, инжењерска и проналазачка остварења у 2011. години.

Одбору за доделу „Теслиних награда“ који је признања доделио Кости Јовановићу и Милици Ђорђевић председавао jе проф. др Милош Недељковић.

ТЕСЛИНЕ НАГРАДЕ 2011.

Поред две награде за ставралаштво младих, Фоднација „Никола Тесла“ је за 2011. доделила награде и у другим категоријама. Тако су две равноправне награде за врхунска инжењерска техничко-технолошка остварења у 2011. години освоjили истраживачко-развоjни тимови коjи су чинили мр Боjан Папић, Небоjша Пањевац и Милутин Савићевић, као и др Срђан Бошњак и др Зоран Петковић. Теслине награде за остваривање циљева Фондациjе у организациjама добили су др Ратко Узуновић, за вишегодишње доприносе раду Фондациjе у Удружења „Никола Тесла“ и за успешно промовисање њихових мисиjа и Електронском факултету у Нишу и др Владану Вучковићу, за остварење „Компjутерска симулациjа и 3D моделирање оригиналних патената Николе Тесле“. Ове године нису додељене Теслине награде за научна остварења у природним и техничким наукама и за проналазаштво – новаторство – рационализаторство jер ниjе било номинациjа коjе су задовољавале критериjуме за доделу престижне награде.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви